Ilyen ütemben folytatódhat az oltás

Megérkezett az első szállítmány az oxfordi AstraZeneca-vakcinából, 2021.02.06.
Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyének hűtőházában 2021. február 6-án.
Vágólapra másolva!
Összesen már öt vakcina kapta meg az engedélyt Magyarországon (abból négyet már az NNK is megvizsgált és jóváhagyott, az ötödik, kínai vakcina jövő héten érkezhet meg). A kormány további oltásokból is jelentős mennyiséget kötött le. Ezzel a több lábon állást célként kitűző magyar kormány tervei szerint fel lehet gyorsítani a Brüsszel hibás vakcinabeszerzése miatt lassú oltási kampányt. Itt az idő, hogy összegezzük: hol tart most az oltási folyamat, és mire lehet számítani a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

A magyar hatóságok a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca után vasárnap engedélyezték a Szputnyik V magyarországi használatát. Ezzel már négy vakcinával is olthatnak itthon, de a kínai oltóanyag, a Sinopharm is jól áll a tesztelésben, hiszen megkapta az ideiglenes engedélyt, az NNK magára a konkrét szállítmányra akkor adhatja meg a jóváhagyást, ha megérkezik és megvizsgálják.

Így érkeznek az oltóanyagok

Bár Brüsszel elrontott vakcinabeszerzése miatt egyelőre a vártnál lassabban érkeznek az oltóanyagok, ez gyorsan változhat, hiszen a kormány időben tárgyalásokat kezdett más vakcinagyártókkal. Éppen ezért érdemes összegezni, hol tart pontosan a folyamat, milyen ütemben várhatóak az oltóanyagok.

Hol áll az engedélyeztetés? Hány szállítmány érkezett eddig? Mi volt a legutóbbi/lesz a következő esemény? Ez mennyi embernek (volt) elegendő? Mi várható a közeljövőben? Mennyit kötött le a kormány?
Pfizer–BioNTech Megkapta az engedélyt Nyolc kedden 85 410 adag érkezett Egy ampulla 5-6 ember beoltására elég A gyártó ígérete szerint hetente érkezik szállítmány 6,6 millió adagot 2021 végéig
Moderna Megkapta az engedélyt Kettő 21 600 adag érkezik csütörtökön, ez lesz a harmadik szállítmány - Voltak problémák a szállítással, február elején a 18 ezer helyett csak 11 ezer adag érkezett meg 1,744 millió adagot
AstraZeneca Megkapta az engedélyt Egy 40 800 adag vakcina érkezett szombaton 20 400 embernek - 6,5 millió adagot
Szputnyik V Megkapta az engedélyt Egy 40 ezer ampulla múlt hét kedden érkezett 20 ezer embernek Összesen 1 millió ember oltásához elég oltóanyag érkezik három hónap alatt (ebből február végéig 300 ezer emberre elegendő) 2 millió adag, három ütemben
Sinopharm Ideiglenes engedélyt kapott Nulla - - Jövő héten érkezik az első szállítmány. Összesen 2,5 millió ember oltásához elég vakcina fog érkezni az elkövetkező négy hónapban (februárban, márciusban, áprilisban 250 ezer ember, májusban 1 millió 750 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezik) 5 millió adagot

Mint az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatójából kiderült, az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak oltásával január végén lezárult az oltási terv első két szakasza. A preferált csoportot ma a regisztrált legidősebbek jelentik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a szombaton érkezett AstraZeneca-szállítmánynak köszönhetően kezdődhet meg. Ez utóbbi körbe tartoznak a szív- és érrendszeri, a krónikus tüdőbetegségben, daganatos betegségben, cukorbetegségben szenvedők és a transzplantáltak.

Sok vakcina kell

"Jó lenne már magunk mögött hagyni a világjárványt, de ehhez vakcina kell. Mégpedig sok vakcina" - jelentette ki Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Kína-Közép-Európa csúcstalálkozót követően közreadott posztjában. Ez tökéletesen illeszkedik a kormány stratégiájába, miszerint

több lábon kell állni a mostani vakcinahiányos időkben.

"Európa le van maradva az oltásokat illetően, a közös uniós beszerzéstől nem várható, hogy a tömeges oltáshoz elegendő legyen. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Európai Bizottság által is kitűzött 70 százalékos oltottsági szintet a lehető leghamarabb elérjük" - szögezte le Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a január végi Kormányinfón.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mindent el kell követni, hogy Magyarország vakcinához jusson Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mint ismert, a kabinet már jóval a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés csődje előtt más utakat keresett: tavaly novemberben előrehaladott tárgyalásokat folytatott az orosz vakcina beszerzéséről, és a kínai vakcina felé is nyitott. Orbán Viktor miniszterelnök a kormányzati célt úgy fogalmazta meg, hogy "az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú".

A kormányfő egyértelművé tette, hogy amíg Magyarországnak a legveszélyeztetettebb csoportokat nem sikerül beoltani, addig nincs mód a szigorítások visszavonására. "Az intézkedések feloldására akkor kerülhet sor, amikor befejezik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, a 65 év fölötti krónikus betegek és a védelemben részt vevő személyek, illetve azon idősek oltását, akik nem szenvednek krónikus betegségben" - fogalmazott.

Eddig már közel 300 ezer ember kapta meg az első vakcinát. Ha a jelenlegi ismeretek szerinti tempóban zajlik az oltás, akkor február végéig 900-950 ezer embernek elegendő vakcina érkezhet Magyarországra, ez március végére megduplázódhat, április végére 2 800 000-re nőhet, május végére pedig megközelítheti az 5 milliót - akkor is, ha újabb vakcinákat addig nem engedélyeznének, márpedig valószínű, hogy lesznek újak. Ez pedig a felnőtt lakosság 60 százaléka.