Ma már 20 millió ember számára képes a mezőgazdaság élelmiszert termelni

Vágólapra másolva!
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az idei év nehézségeiről, a hazai agrárium lehetőségeiről.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, mind a járvány, mind az időjárás kedvezőtlen hatásai ellenére is lesz kenyér, a gazdák kellőképpen felkészültek arra, hogy mindezen nehézségek egy részét kompenzálják tudásukkal, a korszerű eszközökkel. persze az is igaz, nem könnyű év elé néz az ágazat, de a szakember szerint mindez kihozza a gazdákból azt a képességet, ami nem csak a túlélést, hanem bizony a fejlődést is magával hozza.

Magyarországot egykor a térség éléskamrájának nevezték, ezzel kapcsolatban Jakab István megjegyezte, 2010-ben nem érte el a 6 milliárdot az élelmiszerexport, ma már 10 milliárd felett van az ország, természetesen euróban értve. Ugyanakkor az is igaz, az EU jelentése szerint Magyarország túlnyomórészt alapanyagokat exportál, azaz még kevés a hozzáadott érték. A kormány egy erőteljes fejlesztést indított el, az exportorientálás növelésére, így növelve a hozzáadott értékeket. Mindez azért fontos, mert ma már 20 millió ember számára képes a mezőgazdaság élelmiszert termelni, az agráripari termékeket tekintve Magyarország nettó exportőré vált, jelentős tudással és a legkorszerűbb eszközökkel felvértezve. Mindezekhez nyújt segítséget az agráregyetem átalakítása is.

A teljes beszélgetést itt olvasahtják.