Megérkezett az ötszázezredik adag Pfizer-BioNTech-vakcina Magyarországra

Pfizer-BioNTech vakcina érkezés
Győr, 2021. február 9. Újabb Pfizer-BioNTech-vakcinákat visz a kórházi parancsnok és egy dolgozó a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban az átvétel után 2021. február 9-én. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Megérkezett Magyarországra az ötszázezredik adag a Pfizer és a BioNTech cég által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinából, a Comirnaty nevű oltóanyagból - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Közleményükben azt írták: az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett az országba, azt követően minden héten újabb vakcinaadagokat küldtek, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet.

Újabb Pfizer-BioNTech-vakcinákat visz a kórházi parancsnok és egy dolgozó a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban az átvétel után február 9-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Kedden, a nyolcadik szállítmánnyal több mint 85 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett, így az oltóanyag itteni mennyisége meghaladja a félmilliót.

Százezer ember kapta meg a második dózist

Az érvényben lévő megállapodások értelmében Magyarországra 2021 végéig 6,6 millió adag Comirnaty vakcina érkezik. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Magyarországon eddig beoltott emberek közül

280 ezren első oltásként a Pfizer-BioNTech vakcináját kaphatták meg.

A beoltottak közül több mint százezer embernek már a második dózist is beadták.

Azt írták, a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég folyamatosan bővíti gyártási kapacitását, ennek köszönhetően a jelenlegi előrejelzések szerint ez év végéig kétmilliárd adag vakcinát biztosítanak majd a koronavírus elleni globális küzdelemhez.

Elsőként kapott engedélyt

Az Európai Unió egyelőre 300 millió adag vakcinát kötött le, további oltóanyag-mennyiségek 2021-re szóló megrendeléséről egyeztetés folyik a vállalatok és az Európai Bizottság között. A Pfizer és a BioNTech az eredetileg egyeztetett ütemterv szerint teljesíti az EU-ba irányuló szállításokat, a második negyedévtől pedig jelentősen növelik a szállított vakcinadózisok számát - tették hozzá.

A két cég által kifejlesztett Comirnaty a koronavírus elleni első olyan oltóanyag volt az Európai Unióban, amely feltételes forgalombahozatali engedélyt kapott, és amelyet a 16 évesnél idősebbek aktív immunizálására, a Covid-19-fertőzés megelőzésére használhatnak az országok - emelték ki.

A 95 százalékos hatékonyságú Comirnaty vakcinát egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében,

több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztették ki,

az oltóanyag kevesebb mint egy év alatt, elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben - olvasható a Pfizer közleményében.