Közel 300 kéményseprőt rúg ki a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat, két főpolgármester-helyettes pedig ismét a kormányra mutogat - derül ki a Magyar Nemzetnek a Hír TV-re hivatkozó beszámolójából.

Csoportos létszámleépítést jelent be a héten a Karácsony Gergely-féle Városházához tartozó Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft. (Főkétüsz), amelynek következtében 283 alkalmazott marad munka nélkül.

V. Naszályi Márta és Karácsony GergelyForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Karácsonyék által kirúgott dolgozók átlagéletkora mindössze 44 év.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes szerint május elsejével a lakossági kéményseprési feladatok átkerülnek a katasztrófavédelemhez.

A Főkétüsz nem szűnik meg, tovább működik az új budapesti közszolgáltató társaság részeként, de szűkített feladatkörrel. Karácsony Gergely embere elmondta, hogy a cégnek jelenleg 321 dolgozója van, és reményeik szerint a 283 elbocsátandó munkavállaló száma csökken, ugyanis 12 dolgozónak már egyéb új munkaszerződéses jogviszonyt ajánlott fel a cég.

A városvezetés viszont ezúttal is a kormányra mutogat, és a Belügyminisztériumtól várja a megoldást, a főpolgármester-helyettes ugyanis azt hangoztatta, hogy a leépítési folyamat bármikor megállítható, csak egy jelzés kell a Belügyminisztériumtól, hogy él a fővárosi önkormányzat felajánlásával, és átveszi a Főkétüszt, így folytonos maradna a munkavállalók foglalkoztatása.

A döntés kapcsán Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a kéményseprés államosításáról szóló rendeletét 2015-ben hozta meg a kormány, 2016 júliusa óta az ország nagy részében a katasztrófavédelem látja el a lakossági kéményseprési feladatokat.

Az önkormányzatoknak volt lehetőségük arra, hogy a közszolgáltatási szerződéseiket a cégeikkel legkésőbb 2024-ig fenntartsák, azonban – az MSZP-s politikus véleménye alapján – az elmúlt egy év jelentősen rossz hatással volt a főváros adóbevételeire, ezért a fővárosi önkormányzat tavaly kezdeményezte a Belügyminisztériumnál, hogy két és fél évvel korábban kerüljön át a katasztrófavédelemhez a lakossági kéményseprés.

Karácsony Gergely 2020. november 20-án arról beszélt, hogy átszervezések lesznek a fővárosi cégekben, aminek oka a költségek visszaszorítása, ugyanakkor azt is hozzátette, ez nem fogja érinteni cégeik szakmai dolgozóit. Januárban pedig egyenesen azt mondta, Budapesten nem terveznek megszorításokat.

A realitások tükrében azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a baloldali főpolgármester egyszerűen hazudott. 

A munkavállalóknak Karácsony által egy világjárvány idején történő, tömeges jellegű kirúgásával itt és itt foglalkoztunk részletesen.