A nő, aki megmentheti a világot - ezzel a címmel jelent meg a legfontosabb francia hírcsatorna, a BFMTV a kutatónőről készült dokumentumfilmje február 1-jén. A film bemutatja Karikó Katalin szegedi múltját, majd egészen odáig kalauzolja a tévénézőket, hogyan vezettek kutatásai a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájához.

A Karikó Katalin közel negyven év alatt elért eredményeiről készült 20 perces dokumentumfilmről az SZTEinfo írt részletesen, hiszen a kutatónő a Szegedi Tudományegyetem alumnája is.

A film sorra veszi a kutatónőről megjelent legfontosabb magyar és nemzetközi cikkeket, amelyek az utóbbi időben a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcina kapcsán megjelentek. Összegzésképpen így nyilatkoznak Karikó Katalinról: Egyesek szerint megérdemli a Nobel-díjat, mert felfedezései forradalmasíthatják az orvostudományt.

A stáb nemcsak a kutatónő jelenlegi eredményeit ismerteti, hanem visszatekint kisújszállási gyökereire és szegedi múltjára is. A filmben megszólalnak volt csoporttársai, barátai, valamint kollégái a Szegedi Biológiai Központból.

Karikó Katalin, a Pfizer-BioNTech vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technika kitalálójaForrás: AFP/Handout

Karikó Katalin némileg betekintést engedett magánéletébe is. A filmből ugyanis kiderül, hogyan ismerkedett meg férjével 1977-ben, és megmutatta kislányának

azt a játék mackóját, amelynek belsejében elrejtették az amerikai utazáshoz, az ottani kutatómunka elkezdéséig szükséges dollárokat.

A dokumentumfilm második fele az amerikai évekre fókuszál, és az mRNS-re, amelynek Karikó Katalin az életét szentelte. Az mRNS-terápia bevezetéséért tett erőfeszítéseiről, az egyetemi laboratóriumokból a BioNTech alelnöki posztjáig vezető útról a kutatónő mesél.

A BFMTV dokumentumfilmjéből is kiderül: az mRNS-technológián alapuló módszer nem csupán az új típusú koronavírus elleni vakcina gyártására nyújt megoldást. A felfedezés forradalmasíthatja a gyógyítást, mert leegyszerűsíti a gyógyszergyártást, és mindenki számára elérhetővé teszi az orvosságot. Ezért Karikó Katalin „A nő, aki megmentheti a világot"... - írja az SZTEinfo.