A nő, aki megmentheti a világot

Karikó Katalin, koronavírus,
In this undated family photo provided to AFP on December 15, 2020, Katalin Kariko poses for a photo. - Hungarian-American scientist Katalin Kariko’s obsession with researching a substance called mRNA to fight disease cost her a faculty position at a prestigious university, which dismissed the idea as a dead end. Now, her pioneering work -- which paved the way for the Pfizer and Moderna Covid-19 vaccines -- could be what saves the world from a 100 year pandemic. (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Family Photo"/HANDOUT - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A nő, aki megmentheti a világot - ezzel a címmel jelent meg a legfontosabb francia hírcsatorna, a BFMTV a kutatónőről készült dokumentumfilmje február 1-jén. A film bemutatja Karikó Katalin szegedi múltját, majd egészen odáig kalauzolja a tévénézőket, hogyan vezettek kutatásai a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájához.
Vágólapra másolva!

A Karikó Katalin közel negyven év alatt elért eredményeiről készült 20 perces dokumentumfilmről az SZTEinfo írt részletesen, hiszen a kutatónő a Szegedi Tudományegyetem alumnája is.

A film sorra veszi a kutatónőről megjelent legfontosabb magyar és nemzetközi cikkeket, amelyek az utóbbi időben a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcina kapcsán megjelentek. Összegzésképpen így nyilatkoznak Karikó Katalinról:

A stáb nemcsak a kutatónő jelenlegi eredményeit ismerteti, hanem visszatekint kisújszállási gyökereire és szegedi múltjára is. A filmben megszólalnak volt csoporttársai, barátai, valamint kollégái a Szegedi Biológiai Központból.

Karikó Katalin, a Pfizer-BioNTech vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technika kitalálója Forrás: AFP/Handout

Karikó Katalin némileg betekintést engedett magánéletébe is. A filmből ugyanis kiderül, hogyan ismerkedett meg férjével 1977-ben, és megmutatta kislányának

azt a játék mackóját, amelynek belsejében elrejtették az amerikai utazáshoz, az ottani kutatómunka elkezdéséig szükséges dollárokat.

A dokumentumfilm második fele az amerikai évekre fókuszál, és az mRNS-re, amelynek Karikó Katalin az életét szentelte. Az mRNS-terápia bevezetéséért tett erőfeszítéseiről,

az egyetemi laboratóriumokból a BioNTech alelnöki posztjáig vezető útról a kutatónő mesél.

A BFMTV dokumentumfilmjéből is kiderül: az mRNS-technológián alapuló módszer nem csupán az új típusú koronavírus elleni vakcina gyártására nyújt megoldást. A felfedezés forradalmasíthatja a gyógyítást, mert leegyszerűsíti a gyógyszergyártást, és mindenki számára elérhetővé teszi az orvosságot. Ezért Karikó Katalin „A nő, aki megmentheti a világot"... - írja az SZTEinfo.