A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A meteorológus kifejtette, hogy az észak-északnyugat felől érkező viharos erejű széllökések és a Balaton magas vízállása miatt főként a déli-délnyugati partrészeken lehet számítani arra,hogy a kicsapódó víz ráfagy a kövekre, padokra, sétányokra.Arról is beszámolt, hogy jelenleg még plusz 1,6 Celsius-fokos a víz hőmérséklete, de a szél miatt gyorsul a lehűlése.A kitartó hidegben hétvégén már a nyílt vízen is megjelenik majd a jég.

Befagyott Balaton télen - IllusztrációForrás: Kálló Péter - Origo

A szél miatt várhatóan töredezetten fagy be a tó felszíne, egyelőre nem tudni, milyen vastag lesz a jég - tette hozzá.

A Vízügy.hu adatai szerint a Balaton átlagos vízszintje csütörtök reggel 121 centiméter volt. (Ez csaknem 10 centiméterrel meghaladja a februári időszakra meghatározott üzemi vízszintmaximumot).

Az erős szél miatt a délelőtti órákban a déli parti Balatonmáriafürdőn 133, Fonyódon 129 centiméteres vízállást is mértek.

A Sió-zsilipen két hete tart a víz leeresztése, amelynek intenzitását szerda óta növelték. Jelenleg másodpercenként 20 köbméternyi vizet engednek le a Balatonból a Sióba.