Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján azt írták, hogy főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz gondokat a zord időjárás. Az OKF közleménye szerint a havazás és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig csaknem száz káresethez riasztották országosan a tűzoltókat. Jellemzően letört ágak, kidőlt fák okoztak kisebb fennakadásokat, illetve több esetben árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek.

Nógrád megye négy településén vezetékszakadás miatt 2500 fogyasztási helyen szünetel, vagy akadozik az áramszolgáltatás, ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is voltak szolgáltatáskimaradások.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell készülni, a meteorológiai szolgálat több megyére másodfokú riasztást adott ki.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a Met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az Útinform.hu-n olvashat.

 A kidőlt fák és a leszakadt faágak adják a legtöbb munkát a tűzoltóknak, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Forrás: Olvasói fotó

Kidőlt fák és leszakadt faágak adják a legtöbb munkát a tűzoltóknak, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.Már több mint húsz ilyen jellegű bejelentés érkezett a megye műveletirányítási ügyeletére, egyebek közt Miskolc-Diósgyőr, Ózd, Borsodnádasd, Szerencs, Putnok, Trizs, Füzér és Tiszakarád környékéről.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A megye hivatásos és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

Másodfokú meteorológiai riasztás adtak ki két megyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér megye és Veszprém megye területére.

Forrás: Olvasói fotó

Az érintett területen a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

A viharos szél, illetve hófúvás miatt sokfelé továbbra is első- és másodfokú riasztás van érvényben az országban. A fővárosban is komoly károkat okozott az erős szél.

A szélviharban letört, egy autó szélvédőjébe fúródott faágak Budapesten a Kisfaludy utcában.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A tűzoltók a kidőlt fákat távolítják el az utakról, illetve a szélviharban megroppant, veszélyessé vált ágakat lefűrészelik a fákról. 

A szélviharban veszélyessé vált faágakat fűrészelik le tűzoltók  a Kisfaludy utcában.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán