Egy szolnoki ügyvéd úgy hozott be luxusautókat Németországból, hogy elcsalta az áfát. Ezen kívül zsarolással szerzett meg egy céget. Az ügyvédnek volt egy társa is, aki szintén adót csalt.

A gyanú szerint az ügyvéd 2013-2018 között összesen 36 luxusautót vett és hozott be az országba elsősorban Németországból, hogy majd később eladja azokat. Hogy ne kelljen áfát fizetnie, a társai számlagyárához tartozó cégeken futatta át a kocsikat, de a cégek az eladás után nem adóztak. Az üzletet az ügyvéd irányította, ő választotta ki az autókat és személyesen ő fizetett értük. Ezzel nagyjából 177 millió forint adót csalt el.

Az ügyvéd ezen kívül zsarolással szerzett meg egy céget és a hozzá tartozó üzlethelyiséget. Ezzel a korábbi tulajdonosnak 21 millió forintos kárt okozott.

A bűntársa Szlovákiából és Ukrajnából szerzett be fenyő fűrészárut, majd egy számlagyár felhasználásával áfacsalással eladta az ország minden területén, különböző tüzépeknek, fatelepeknek. Az ügyvéd is részt vett ebben, az ötleteiért a bevételből is kapott.

Az ügyvédet és a társát február 10-én fogták el, a nyomozók közel 80 helyszínen tartottak kutatást. Az ügyvédet bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és zsarolás miatt, a társát pedig bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az ügyészség javasolta a letartóztatásukat, mert fennáll többek között annak a veszélye, hogy szabadlábra kerülésük esetén megszöknének, bizonyítékokat rejtenek el, vagy újabb bűncselekményt követnének el.

A bíróság február 12-én a javaslattal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat. A végzés nem végleges, mert az ügyvéd, a társa valamint a védőik fellebbeztek.