Életbe lép a vörös kód az extrém hideg miatt

hó, havazás, hóesés, hajnal, időjárás, havas út, csúszós út, fagy, Budapest, 2021.02.11.
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adta ki a másodfokú, míg Heves megyére az elsőfokú figyelmeztetést a hideg veszélye miatt. Ezekben a megyékben akár mínusz 15, mínusz 20 fok is lehet éjszakánként. Az extrém hideg miatt mától életbe lép a vörös kód, és várhatóan jövő szerdáig érvényben is marad.
Vágólapra másolva!

Többfelé mínusz 10, de néhol akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet ma. Országos fagy várható. Délelőtt 10 órakor életbe lép a vörös kód, a hajléktalan embereket adott esetben fogadniuk kell a nem számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára korábban azt mondta:

a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

Kiemelte, a vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon érhetők el.

Pénteken életbe lép a vörös kód Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte:

szükség esetén új krízisférőhelyeket alakítanak ki,

és megerősített utcai szolgálat gondoskodik az utcán éjszakázó rászorulókról.

Mivel a hideg idő még napokig kitart, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kérte az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a Met.hu és az Útinform.hu oldalon. Narancs riasztás esetén, aki teheti, inkább ne induljon útnak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a természetjárókat, hogy egyelőre ne induljanak az erdőkbe.