Hidvéghi Balázs és Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselők beszámolója szerint Gyurcsányné az Európai Parlamentben Pozsonyt „Bratislavának" nevezte, ráadásul ezt magyar nyelven - vagyis még csak az idegen nyelvi környezetre sem hivatkozhat. 

Pozsony „átnevezésére" az Európai Parlament csütörtöki ülésén került sor.

PozsonyForrás: Shutterstock/ Milan Gonda

Hidvégi Balázs és Deutsch Tamás közösségi oldalaikon megjelent bejegyzései alapján a következő történt: az EP aktuális ülésének a levezető elnöke, Gyurcsányné magyar nyelven azt mondta „Most megadom a szót Hajšel úrnak, aki Bratislavából jelentkezik". 

Gyurcsányné Robert Hajšel szlovák európai parlamenti képviselőnek adott szót, aki korábban a Robert Fico volt miniszterelnök-féle nacionalista, de mégis baloldali Smer (Irány – Szociáldemokrácia) párt politikusa volt, onnan azonban kilépett, így jelenleg függetlenként foglal helyet az EP szocialista (S&D) frakciójában.

Hidvéghi Balázs Gyurcsányné legújabb magyarellenes megnyilvánulását a következőképpen értékelte: Az nem meglepő, hogy aki a kommunista diktatúra pártelitéhez tartozó családban nő fel, annak a magyar nemzet érzései vagy épp történelme nem sokat jelent. De azt már nézni is rossz, hogy tényleg ennyire meg akar felelni mindenkinek a magyar népen kívül. Tény, hogy Pozsony ma már Szlovákia fővárosa. Azonban ezer éven át Magyarország része volt. Mohács után évszázadokig a magyar koronázóváros, mi több Magyarország fővárosa volt, s ma is sok nemzettársunk él ott. Nem tudom, hogy Dobrev Klára melyik nemzethez sorolja magát, de a magyar kultúrkörben ezt a várost Pozsonynak hívják. 

Deutsch Tamásnak a következőket írta: 
»Most megadom a szót Hajšel úrnak, aki Bratislavából jelentkezik« - mondta levezető elnökként Gyurcsányné. Így, a rá jellemző hanghordozással, de tagoltan. Bratislavából. Nem Pozsonyból, Bratislavából. Azt soha a büdös életben nem mondaná, hogy »Wienből jelentkezik«, de Pozsony nála Bratislava! Magyar nyelven beszélt, de nem magyarul. Ennyi.

A „bratislavazó" Gyurcsányné egyébként láthatóan arra törekszik, hogy a baloldali összefogás kormányfőjelöltje legyen.