Befejeződött a tetőszerkezet építése, már elbontották a 26 méter magas térállványt, és folytatják a többi építési munkát a Nyugati pályaudvar csarnokában. A főhomlokzat díszműbádogos konzolait már legyártották, és folyamatosan helyezik vissza azokat az eredeti helyükre - írja közleményében a MÁV.

A megújult csarnoképületet tanévkezdéskor vehetik majd birtokba az utasok. A MÁV kormányzati és uniós források segítségével további utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítési beavatkozásokat végez. A Magyar Építő Zrt. kivitelezésében a csarnok tetőszerkezet-építése befejeződött,  a csarnokbelsőben található 26 méter magas térállványt elbontották, és folytatják a további építési munkákat. Jelenleg a héjazat építésén dolgoznak a szakemberek, a restaurátorok végzik a főpárkány felújítását.

Fotó az elkészült tetőszerkezetrőlForrás: MÁV

A tetőszerkezettel megújul a csarnok belső világítása is, megkezdődött az új világítótestek beépítése. 

A tető bevilágítására szolgáló üvegezés elkészültével, most a bazilikális ablakok ragasztott, biztonsági üvegezése zajlik. 

A hat toronytetőből négy csúcsdísz már a helyére került az eredeti pompájában. A főhomlokzat díszműbádogos konzolainak gyártása befejeződött, azokat folyamatosan helyezik vissza eredeti helyükre. A projekt keretében megújul 8200 négyzetméteren a vágánycsarnok teteje, a csatlakozó üvegszerkezetek, a pénztárcsarnok, a gyorsétterem, illetve hat homlokzati torony is.

Zajlik a felújítás a Nyugati pályaudvar csarnokábanForrás: MÁV

Az épület mindkét végén, összesen 2200 négyzetméteren teljesen új lesz az üveg függönyfal, valamint megtörténik az állomásépület többi, eddig fel nem újított tetőszakaszának javítása. Átépül részben a csapadékvíz-elvezetés, továbbá új utastájékoztatási rendszert és a vágánycsarnokban felsővezeték-hálózatot alakítanak ki. A MÁV kormányzati és uniós források segítségével saját beruházásban fontos utasforgalmi fejlesztéseket, utasáramlási és akadálymentesítési beavatkozásokat végez.  A teljes aszfaltozott járófelület cseréje és új, modern digitális utastájékoztatás megépítése is megtörténik. A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, a beázási problémák megszüntetésével, majd az álmennyezet újjáépítésével megújulnak a keresztalagút utasforgalmi terei, növelve az utaskomfortot.

A felújítás külső munkálataiForrás: MÁV

 Az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében, a pályaudvar gyalogos aluljáróját és a váci vágányokkal szembeni üveges várórészt, az úgynevezett hidegvárót összekötő és jelenleg nem működő liftet kicserélik.  A pályaudvar Teréz körút felőli akadálymentes megközelítésére új rámpa kerül kialakításra, az Örökségvédelmi Hatósággal egyeztetettek szerint. 

A pályaudvar területén, a csarnokban a vakok és gyengén látók számára vezető-, úgynevezett taktilis sáv készül, 

aminek megtervezésében a Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége nyújtott segítséget. Ezen taktilis sáv elhelyezése a teljes pályaudvaron több ütemben valósul meg, várhatóan 2022 évi befejezéssel.