Ezek a magyarországi folyók áradnak

A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz a bodrogkeresztúri kilátóból fotózva 2021. február 13-án.
Vágólapra másolva!
A Felső-Tiszán folytatódik az árhullám levonulása - tette közzé vasárnap a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a honlapján.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatásuk szerint a Tisza Vásárosnaményig ütemesen apad, szombaton a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítve 743 centméteren tetőzött a vízszint.

A sorozatosan egymásra futó árhullámok miatt jelenleg Záhony térségében tetőzés közeli a vízállás,

lejjebb még árad a folyó. A védvonalak mentén elsőfokú készültség van érvényben Olcsvaapátitól Szabolcsveresmartig, Dombrád és Tiszabercel térségében a magas vízállások miatt fenntartják a másodfokú riasztást.

Szombaton Vásárosnaménynál másodpercenkénti 1750 köbméteres vízhozamot mértek a Tiszán a szakemberek.

A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz a bodrogkeresztúri kilátóból fotózva 2021. február 13-án Forrás: MTI/Balázs Attila

A Szamoson, a Túron és a Krasznán apadás kezdődött, utóbbi két folyón azonban a jelenlegi magas vízállások miatt még másodfokú szint mellett védekeznek. A Lónyay-főcsatornán a kismértékű vízszintemelkedés miatt a legenyhébb készültségi szint van érvényben.

A belvízzel elöntött terület az igazgatóság működési területén 12 500 hektár, ennek csaknem fele vetés és szántó.

Az időjárási előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadék, az árhullámok levonulása folyamatos lesz.