Vasárnap hajnalban ismét Zabaron mérték a leghidegebbet Magyarországon, mínusz 22,8 fok volt a hivatalos mérés szerint - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A környéken vastag hó van, így több közeli településen is mínusz 20 fok alatti hőmérsékletet mértek. A legenyhébb a Balatonnál volt, ott mínusz három és mínusz öt fok között volt a hőmérséklet.

Ez már a harmadik egymást követő hajnal, amikor mínusz 20 foknál hidegebbet mérnek Magyarországon. Szombaton mínusz 25,8 fok volt Zabaron, pénteken is ott mérték a leghidegebbet, mínusz 22,9 fok volt. Tegnap reggel az Origo tudósítója Zabaron járt, beszámolóját itt láthatja.

Tegnap mértek a zabarinál hidegebbet Magyarországon, de ez nem számít hivatalos eredménynek. Egy, a Bükk-fennsíkon található töbörben -35,5 fokot mértek,  amely egy különösen speciális mikroklímával rendelkező terület. A meteorológiai szolgálat magyarázata szerint a töbör egy jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsík nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagy-mezőjén számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, átmérőjük a néhány méterestől a néhány százméteresig terjed. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a gödrökben még a nyári éjszakákon is jelentős inverzió alakul ki. A jelenség egyébként teljesen normális, és rendszeresen, szinte minden nyáron előfordul. Télen pedig akár -30, -35 fokos hőmérséklet is elképzelhető a nagyobb töbrök aljában. Ahogy írták, ezt nem tudják rekordnak tekinteni, de érdekes mérési adatnak igen.

A mostani hideg légtömeg egyébként Oroszország területéről szivárgott lassacskán Észak-Európába, ahonnan egy ciklon hatására jutott el Magyarországra a fagyos levegő. 

A mai napi hidegrekord nem dőlt meg, mínusz 27,2 fokot mértek ezen a napon Szegeden, 1932-ben.  Egyébként Szegedtől nem messze, Ásotthalmon jegyezték fel a napi legmagasabb hőmérsékletet is, 1958 ezen napján 21,2 fok volt.

A rendkívül fagyos idő persze veszélyeket is okoz. Az Emberei Erőforrások Minisztériuma kiadta a vöröskód-jelzést mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kértek mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon érhetők el.

A hidegben a háziállatokra is jobban kell figyelni. Ügyelni kell, hogy védett helyen legyen a kutyaház, ha befagy a vize, adni kell neki frisset, és ilyenkor akár energiadúsabb ételeket is lehet adni a kutyáknak.

A tavak is veszélyesek még ilyenkor, hiszen többnapos tartós hidegre van szükség, hogy biztonságosan befagyjanak. Egyelőre a partról lehet gyönyörködni például a Balatonban is, amely fantasztikusan néz ki, ahogy a partra kicsapódó víz ráfagyott a korlátokra, mólókra, padokra, fákra. Az Origo fotósának képeit az alábbi képre kattintva tudja megnézni.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Kálló Péter - Origo

Szintén látványos, de életveszélyes a Normafa, ezért lezárták a kirándulók előtt. A képre kattintva nézze meg fotóinkat.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Csudai Sándor - Origo