Már hetente készít kamuvideókat Jakab Péter

Vágólapra másolva!
Ismét meghamisította Orbán Viktor szavait Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Szombati közösségi médiás videójában a miniszterelnök tavalyi, gazdasági évadnyitó beszédét megvágva azt próbálta sugallni követőinek, hogy a kormány tanácstalan a jelenlegi vírushelyzetben. Csakhogy a kormányfő nem a mostani járványkezelésről beszélt, hiszen tavaly március elején még nem lehetett tudni, milyen szinten érinti az országot és a gazdaságot a vírus. Korózs Lajos kamuvideója után a baloldal most már heti rendszerességgel terjeszt hazugságokat, és próbálja gyengíteni a járvány elleni védekezést. 
Vágólapra másolva!

Szombat este újabb videót tett közzé közösségi oldalán Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Megint hamisított

"Mindenkinek hálával és köszönettel tartozunk, aki részt vett, és részt vesz abban, hogy ez az ország átvészelje ezeket a nehéz időket. Rátok lehet számítani" - jelentette ki a felvétel elején a baloldali pártelnök, aki a vírus megjelenése óta azon dolgozik, hogy sikertelen legyen a kormány járványkezelése.

Ezután egy részletet vágott be a miniszterelnök tavaly március 10-ei beszédéből. "Nem tudjuk, mi lesz holnap és holnapután, és az ember aggódik" - látható és hallható, amint a kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-as gazdasági évnyitó rendezvényén beszélt. Jakab értelemszerűen ezzel azt próbálta sugallni, hogy a magyar kormány tehetetlen a vírus ellen, a járványkezelés káoszba fulladt, és még a miniszterelnök sem tudja a megoldást.

Csakhogy a baloldali pártelnök tudatosan kiragadott egy részletet Orbán Viktor mondandójából, ami így teljesen más értelmet nyert. Már csak azért is, mert amikor elhangzott, még nem állt meg az élet az országban. A Miniszterelnök.hu-ra felkerült a beszéd teljes szövege, ami szerint a kormányfő a következőket mondta: "(...) de ennél súlyosabb baj, hogy mi mindannyian azt gondoljuk, hogy védtelenek vagyunk. És most azt tudjuk, hogy csak bizonyos népességcsoportokat támad meg a vírus, most, de nem tudjuk, mi lesz holnap és holnapután. És az ember aggódik, persze elsősorban a gyerekei miatt aggódik. Most örül, hogy azt nem támadta meg a koronavírus, de nem tudjuk, hogy nem fogja-e megtámadni. Tehát ez a bizonytalanságérzet, ami alapvetően védekező attitűdöt hoz létre, nem megy az ember, inkább óvatos, ez az attitűd fönnmarad."

Magyarán Orbán Viktor nem általánosságban a jövőről beszélt, amikor úgy fogalmazott, hogy nem lehet tudni, mi lesz holnap és holnapután, hanem a vírusról, és a járvány lehetséges hatásairól. A kormányfő éppen az ellenkezőjét akarta mondani, mint amit Jakab próbált elhitetni a követőivel: szerinte a bizonytalanság, a védtelenség érzete kifejezetten káros a gazdasági környezetre, és jó lenne, ha ez változna. Mindebből az látszik, hogy

a baloldal továbbra sem tágít, minden erejével akadályozni próbálja a vírus elleni küzdelmet, még a legdurvább hazugságoktól sem riad vissza.

Megint meghamisította a kormányfő szavait Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jakab akciója nemcsak stílusa miatt érthetetlen, hanem azért is, mert egy gyorskereséssel bárki láthatja, hogy a jobbikos politikus hazudott. Arról nem is beszélve, hogy amikor a miniszterelnök elmondta a fent idézett beszédét, a felvetés végképp jogos volt, hiszen a koronavírus-járvány éppenhogy csak megjelent az országban, a kór még a szakemberek előtt is ismeretlen volt. Az is felháborító, hogy a baloldali politikus közel egy éve megfogalmazott gondolatokat próbált "rávetíteni" a mostani viszonyokra, persze, a fentiek ismeretében érthetővé válik, mi volt ezzel a célja.

Korábban is próbálkozott

Nem ez volt az első alkalom, hogy Jakab manipulálta, meghamisította Orbán Viktor szavait: múlt héten közreadott videójában úgy vágta meg a kormányfő egyik korábbi nyilatkozatát, mintha a kormányfő a magyar embereket hibáztatná a "vírus elszabadulása" miatt.

Hiába hozunk szabályokat, helyezünk kilátásba büntetést, ha az emberek nem értik meg, nem fogadják el, nem azonosulnak vele, nem segítenek, akkor a legjobb intézkedés is hamvába hullik" - vágta be Orbán Viktor tavaly novemberi 11-ei, TV2-es interjújának egyik rövid részletét Jakab, amit bizonyítékként hozott fel a kormányfői felelősséghárításra.

A miniszterelnök valóban mondott ilyet, csakhogy Jakabék a gondolatmenetének nagy részét egyszerűen kivágták, pont azokat a részeket, amelyek más értelmet adnak a nyilatkozatnak. Orbán Viktor ezt mondta egész pontosan: "Próbálom követni, hogy mi az, amit az emberek maguk is szükségesnek látnak és elfogadnak, és mi az, amit nem, mert hiába hozunk szabályokat, helyezünk kilátásba büntetést, ha az emberek nem értik meg, nem fogadják el, nem azonosulnak vele, nem segítenek, akkor a legjobb intézkedés is hamvába hullik, vagy hamvába holt, és ezért aztán mondjuk úgy, hogy a közvélemény érzékelése alapján láttam úgy, hogy most meg lehet tenni soha a magyar történelemben, vagy legalábbis az elmúlt harminc évben nem ismert szigorúságú lépéseket, hiszen kijárási tilalom van érvényben ma este nyolc órától holnap reggel öt óráig."

Jakab videójából tehát kimaradt a kormányfőnek az a mondata, miszerint igyekszik figyelemmel követni, milyen korlátozások elfogadhatóak még az embereknek. Ennek azért van jelentősége, mert Orbán Viktor éppen erre vezette vissza, hogy az emberek támogatása nélkül hiába vezetnek be szabályokat, azok nem fognak működni.

A Gyurcsány-hatás

Hosszú utat megtéve idáig, a Jobbik tavaly decemberben csatlakozott a Gyurcsány Ferenc által életre hívott és irányított baloldali közös listához. Ez azt jelenti, hogy a párt a gyökereit megtagadva azokkal kötött szövetséget, akik ellen létrejött.

Jakab Péter tavaly januári elnökké választását követően nem csinált belőle titkot, hogy hajlandó együttműködni a korábban még "szemkilövetőnek", "hazaárulónak" nevezett Gyurcsány Ferenccel és pártjával. Bár eleinte még tagadta, hogy hajlandó a bukott kormányfővel közösködni, gyorsan megadta magát. Miután pártját alárendelte az egykori "ősellenségnek", megnyilvánulásainak stílusát teljes mértékben a baloldalhoz igazította.

Hamisítás előtt álinterjú

Nem példa nélküli, hogy a közös védekezést folyamatosan akadályozó baloldal a miniszterelnök szavait kiforgatva próbálja meg elérni céljait. Tavaly júliusban az MSZP-közeli Hírklikk egy olyan álinterjút közölt, amelyben Orbán Viktor bocsánatot kér a magyar emberektől. A cikkben a portál munkatársa kedveskedő kérdéseket tett fel a miniszterelnöknek, amire a kormányfő önmagát és kormányát ostorozva, szidva válaszolt. Természetesen ez az interjú hírhamisítás, sosem készült el.