A gazdaság újraindítása és az eddig elért eredmények megvédése a célja annak, hogy újabb 90 nappal meghosszabbítsa a kormány a veszélyhelyzetet - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat expozéjában kedden az Országgyűlésben.

A második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, miközben Európa több országában harmadik hullám indult, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása - mondta Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy június elejére Magyarország elérheti a 70 százalékos átoltottságot, így újra lehet indítani a gazdaságot. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a kormány több forrásból szerez oltóanyagot. Völner köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a járvány megfékezésében.

Völner Pál: A sikeres védekezést szolgálja a veszélyhelyzet meghosszabbításaFotó: Szabó Gábor - Origo

A nemzeti összefogás és az intézkedések betartása a legfontosabb erőtartalék, de most ismét felelős döntést kell hozni. Magyarországnak lépnie kell az emberéletek és a munkahelyek megvédése érdekében, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása" - mondta az államtitkár. Völner Pál közölte, hogy a gazdaság újraindítása érdekében léptek hatályba a korábbi kormányrendeletek a veszélyhelyzet meghosszabbítása idején, és így lesz ez a következő időszakban is.

Völner felszólította a baloldalt

Völner elmondta, hogy időközi választást és népszavazást azért nem lehet tartani a veszélyhelyzet idején, mert az személyes megjelenést igényelne. Az utóbbi aktus azonban nem szolgálná a járvány elleni védekezést – tette hozzá. Itt a lehetőség a baloldal előtt, hogy megmutassa, hogy vannak olyan ügyek, amiket egységesen lehet képviselni, ezért támogassák a javaslatot".

A veszélyhelyzet alatt a kormánynak valamikor órákra van szüksége a hatékony intézkedések meghozatalára, ezért is szükséges a hosszabbítás - mondta Hende Csaba, a Fidesz képviselője. Úgy látja, az első és a második hullámban jól sikerült a védekezés. Ha betartja mindenki a szabályokat, akkor újra lehet indítani a gazdaságot - tette hozzá. A benyújtott javaslat lehetőséget biztosít a kormánynak a gyors beavatkozásra. A reményeink alapján hamarosan rendelkezésre álló kellő vakcinamennyiség miatt jók a kilátásaink – vélte Hende.

Hende Csaba köszönetet mondott az embereknek, hogy betartották a szabályokatFotó: Polyak Attila - Origo

A cél az emberek egészségének megvédése

Az Országgyűlés kedden a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdte tárgyalni. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tett javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.