"Nem erre a földre születtek, mert nem erre a földre valók, a cigányok mind bűnözők"; "dajdajozás helyett felzárkóztató programok, így mentesíthetjük a várost a cigányságtól"; "védjük meg intézményeinket a cigányságtól" - bár Csáki Zsigmond pályafutása során megszámlálhatatlanul sokszor gyalázta a kisebbségeket, Balogh Csaba momentumos polgármester mégis tanácsadóként alkalmazza őt Gödön. Az Origo birtokába került dokumentumok azt mutatják, hogy az elmúlt kilenc hónapban Fekete-Győr András bizalmasa négy alkalommal is megbízási szerződést kötött a nyíltan rasszista segítőjével. Ezzel Balogh szembement pártja romastratégiájával, megmutatva, hogy a baloldal csupán kommunikációs eszközként tekint a rasszizmus elleni harcra. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal - feltehetően a Jobbiknak tett gesztusok miatt - bármilyen szélsőséges gyalázkodást elnéz saját soraiban.

Sorra érik a botrányok Balogh Csabát, aki pár hete azzal bukott le, hogy két gödi iskola intézményi tanácsába is beültette momentumos feleségét, Vajda Viktóriát. A történtek után megpróbálta megmagyarázni döntését, de még kínosabb lett a vége: azzal próbált védekezni, hogy "nem tudott mit tenni, hiszen az egyik intézményből megkérték, hogy párja legyen a tanácstag". A botránypolgármesternek azonban nem ez volt az egyetlen érdekes ügye az elmúlt időszakban.

Tolonganak a tanácsadók Gödön

Az alig több, mint húszezres város baloldali vezetője előszeretettel veszi magát magát tanácsadókkal. Legutóbb január közepén frissen kinevezett alpolgármesterének, régi bizalmasának, Hlavács Juditnak a párjával kötött jól fizető, megbízási szerződést. Elek Balázs a momentumos polgármester jóvoltából úgynevezett felmérési napi 85 ezer forintot vihet haza, ami egy kisváros viszonylatában kimagasló fizetésnek számít.

Úgy néz ki, Gödön kimeríthetetlen erőforrás áll rendelkezésre a különféle tanácsadók megfizetésére.  Az Origo birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint Balogh Csaba tavaly május óta kisebb megszakításokkal alkalmazza Csáki Zsigmondot.  

Legutóbb november 30-án szerződött vele: bruttó 350 ezer forintért véleményezheti az önkormányzati cégek működését, illetve észrevételeket tehet ezeknek az átláthatóságával kapcsolatban. Megbízatása tavaly december elsejétől idén június végéig szól, ami azt jelenti, hogy a városvezető több mint fél évig kíván rátámaszkodni. 

Forrás: Origo

Gyalázatos megjegyzések

Érdemes megnézni Balogh szakértőjét! Gyors utánanézéssel kiderül, hogy Csáki Zsigmond erősen szélsőséges nézeteket képvisel. Heves polgármestereként rendszeresen, vállalhatatlan hangnemben támadta a hazai kisebbségeket, elsősorban a romákat. Többek között olyanokat mondott, hogy 

  • „két éven keresztül 70 millió forintot költenénk programokra, a helyi cigányságra, azért, hogy ne a városi közintézményeket amortizálják le";
  • "dajdajozás helyett felzárkóztató programok, így mentesíthetjük a várost a cigányságtól";
  • "védjük meg intézményeinket a cigányságtól";
  • "nemzetibb érzelmű vagyok azoknál, mint akik félre akarják vezetni Önöket (Jobbik szimpatizánsok - szerk.)";
  • "nem erre a földre születtek, mert nem erre a földre valók, a cigányok mind bűnözők";
  • "hogyan számítsunk az együttműködésre, ha a roma kisebbség tagjai a törvényeket sem tartják be?"

Ennek ellenére Csáki maradéktalanul élvezi a baloldali városvezető bizalmát, ami több szempontból is furcsa. 

Álszent baloldali cigánypolitika

Egyrészről azért, mert a Momentumnak létezik egy roma stratégiája, amiben többek között arról írnak, hogy általános céljuk "a magyarországi cigányság helyzetének javítása". Az anyagban nem ritkák az olyan mondatok, mint például "fel akarjuk számolni azt a gyakorlatot, amelynek következtében a roma emberek és közösségek az ország másodrendű polgárainak érzik magukat". Mondani sem kell, hogy mindez nincs összhangban azzal, hogy Balogh egy nyíltan rasszista tanácsadót vett maga mellé. 

A baloldal álszentségét jól mutatja, hogy 2019 júliusában az összefogás tagjai aláírták "a gyűlölet visszaszorítását célzó 1 Magyarország Nyilatkozatot" a Roma Sajtóközpont, a Polgár Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, valamint a National Democratic Institute által szervezett pikniken. A kezdeményezést Rónai Sándor (DK), Bősz Anett, Sermer Ádám (Liberálisok), Schmuck Erzsébet (LMP), Kocsis-Cake Olivió (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Fekete-Győr András (Momentum) írták alá.

Szembement a Momentum romastratégiájával Balogh Csaba gödi polgármesterForrás: Facebook

A felek a dokumentumban "vállalták, hogy ezentúl nyilvánosan elhatárolódnak a megtapasztalt gyűlöletkeltő beszédtől, fellépnek a szervezett félelemkeltő akciók ellen, valamint minden megnyilvánulásukkal az ország társadalmi csoportjainak békés együttélését, az esetleges problémák feltárását és józan megoldását szorgalmazzák".

Gyorsan jött a hidegzuhany: miután a baloldali pártok az antiszemita megnyilvánulásaival ismertté vált Bíró Lászlót indították a szerencsi-tiszaújvárosi, időközi választáson, a Roma sajtóközpont elhatárolódott tőlük. "A most választási együttműködésre lépő pártok megszegték az 1 Magyarország Nyilatkozat fenti pontját" - írták közleményükben. A roma szervezet reakciója is rámutat arra, hogy a baloldal csak politikai eszközként tekint a rasszizmus elleni harcra, a hatalomért bármire képes.

Az ügy kapcsán számos kérdés merül fel, így például: összeegyeztethető a Momentum politikája és roma programja a Balogh-Csáki páros nézeteivel? Tudta-e Rónai Sándor, a DK akkori választókerületi elnöke és uniós képviselője, hogy a pártja által támogatott momentumos polgármester milyen tanácsadókat alkalmaz? Ezek után is támogatják-e Gyurcsány Ferencék Balogh Csabát?