Százmilliós adócsalással vádolnak egy szegedi vállalkozót

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy őrző-védő szolgáltatást nyújtó szegedi vállalkozó és társa ellen, mert fiktív számlák felhasználásával csaknem 200 millió forint forgalmi adó befizetését kerülték el 2014-ben. Erről tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön a médiát.
Vágólapra másolva!

A vállalkozó egy szegedi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjeként főként őrző-védő szolgáltatást, honlap- és katalóguskészítést, valamint egyéb marketingtevékenységet végzett. A vádirat szerint a férfi vezetése alatt álló gazdasági társaság

2014-ben 1,2 milliárd forintos forgalmat bonyolított le.

A cégvezető az adófizetés elkerülése érdekében valótlan tartalmú számlákat fogadott be a társa vezetésével működő gazdasági társaságtól. Emellett bevallásaiban olyan beszerzéseket is föltüntetett, amelyek mögött nem állt bizonylattal alátámasztott gazdasági kapcsolat.

Ezzel 187 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A társa gazdasági társasága

a fiktív számlák kibocsátásával ehhez mintegy 31 millió forint értékben nyújtott segítséget.

A cégvezető emellett az adóellenőrzések során nem működött együtt a hatóságokkal, iratbemutatási és pótlási kötelezettségének sem tett eleget, valamint a könyvelése sem volt megtalálható - közölte Szanka Ferenc, csoportvezető ügyész.

Az ügyészség a férfit különösen

nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és számvitel rendje megsértésével, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolja.

A társa ellen bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat.