Ausztráliában már megbukott a Momentum és a baloldal ötlete

VARGA, Judit, Varga Judit,
Vágólapra másolva!
Amint arról csütörtökön az Origo is beszámolt, a Facebook inkább letiltja a híreket Ausztráliában annak érdekében, hogy elkerüljék a bírságot. Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalára kitett bejegyzésében ezzel kapcsolatban azt írta, hogy Ausztráliában már megbukott a Momentum és a baloldali ellenzék ötlete.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál törvényjavaslat arról szólt volna, hogy a techóriásoknak, mint pl. a Google vagy a Facebook, fizetniük kellett volna az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtották volna őket.

Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy az európai szabályozásba pont ezt az ausztrál gyakorlatot akarja átültetni a Momentum. Ezzel szemben Magyarországon jól működő példa van arra, hogy a Facebook hogyan veszi ki a részét a közteherviselésből:

  • A reklámadó befizetésével a techóriás azt jelezte, hogy be kívánja tartani a magyar törvényeket. Emlékezzünk rá, mennyien mondták azt, hogy ez lehetetlen.
  • Vitáink persze vannak, és lesznek is a nagy technológiai cégekkel szemben. De mi semmi mást nem kérünk rajtuk számon, mint amit a jogszabályok minden más vállalattól is megkövetelnek: az átlátható, ellenőrizhető működést és a törvények betartását

- írja az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy