Újabb mérföldkőhöz érkezett a BVSC–Zugló sportlétesítményeinek innovációja

A BVSC–Zugló elnöke, Szatmáry Kristóf
Vágólapra másolva!
Nyolc évvel az első jelentősebb uszodafelújítás és további létesítményrekonstrukciók után újabb szakaszba lépett a BVSC–Zugló Sportkomplexum megújulása. A hosszú távú tervekben a fenntarthatóságot zöld energiával biztosító klub az első lépésben a napelemrendszert építtette meg, ezúttal pedig geotermikus hőellátó rendszert adnak át, melynek 991 milliós költségeit TAO-ból és állami támogatásból finanszírozzák - áll a BVSC közleményében.
Vágólapra másolva!

Az átadási eseményen megjelent Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely, a BVSC–Zugló tiszteletbeli elnöke, Budapest főpolgármestere, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, valamint Szatmáry Kristóf, a BVSC–Zugló elnöke.

Gulyás Gergely Forrás: Origo

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy

a kormány az elmúlt években egyértelművé tette, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy zöld ügyekben hazánk előreléphessen,

ennek fontos mérföldköve volt tavaly a Klíma- és természetvédelmi akcióterv elfogadása is. Közös nemzeti érdek, hogy a beruházások során törekedjünk a fenntarthatóságra és a hatékonyságra, hosszú távon csökkentve és kiszámíthatóbbá téve a kiadásokat. Ezzel nemcsak környezeti és természeti erőforrásainkat óvhatjuk, de a jövő generációinak életminőségét is javítjuk.

Karácsony Gergely, a BVSC–Zugló tiszteletbeli elnöke, Budapest főpolgármestere azt fogalmazta meg, hogy mindig öröm olyan kezdeményezések mellé állni, amelyeknél a fenntarthatóbb jövő elérése a beruházás célja. A főváros kiemelt turisztikai jelentőségű létesítménye a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda. Az ide csővezetéken érkező termálvíz hőjéből nyeri a BVSC–Zugló Szőnyi úti sporttelepén megépített geotermikus hőcserélő az energiát, amit a továbbiakban hasznosítani fog a klub.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke avatóbeszédében utalt arra, hogy a szövetség a TAO támogatások megítélésénél a jövő sportoló generációinak felnövekedését, fejlődését segítő innovatív célkitűzések mellé áll szívesebben. A BVSC–Zugló 2013 óta megvalósuló fejlesztései között szerepelt az uszoda felújítása, új fedett és nyitott medencék építése, melynek köszönhetően egyre több gyermek számára vált elérhetővé a vízilabdasport a kerületben. A TAO támogatással megvalósuló új geotermikus rendszer óriási előrelépés ezen az úton a klub számára, példát mutatva így a többi sportegyesületnek is.

Szatmáry Kristóf Forrás: Origo

A BVSC–Zugló elnöke, Szatmáry Kristóf beszédében kiemelte, hogy a most átadott hőellátó rendszer

egy tudatos és átgondolt stratégia része, amely a klub hosszú távú jövőjét igyekszik biztosítani.

„Nagyon fontos, hogy új létesítményekkel bővülhessen a BVSC–Zugló sportkomplexuma, de gondolnunk kell a minél hatékonyabb üzemeltetésre, fenntarthatóságra is. Szerencsések vagyunk a klub területi elhelyezkedését illetően, hogy létrejöhetett ez a beruházás. Büszke vagyok, hogy a kiemelt sportegyesületek közül a BVSC–Zugló elsőként éri el azt a célját, hogy sportlétesítményeinek energiaigényét jelentős részben megújuló energia felhasználásával biztosítsa a jövőben. Így a geotermikus hőellátó rendszer használatával nagyságrendileg évi 60-65 millió forint megtakarítás érhető el az üzemeltetési költségeket is figyelembe véve" – emelte ki az elnök.

Forrás: Origo