Ez egy belpolitikai kérdés, identitáskérdés is

Vágólapra másolva!
Gerő András történész, a Habsburg Intézet főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki együttműködésről, a Heti Tv körüli bonyodalmakról.
Vágólapra másolva!

A történész beszélt a Heti Tv és annak vezetőjének a nyilatkozatáról, az arra érkezett reakciókról. Mint kifejtette, nem karaktergyilkosságról, hanem az emberi érzelmek, indulatok tobzódásáról van szó, netán érdekekről. A történelemről mindenkinek van joga beszélni, de a kijelentések tényszerűségét szakértők állapítják meg. Hozzátette azt is, Európa egyetlen zsidó közösségi televíziójának a vezetője megengedheti magának, hogy akár úgynevezett zsidó érzékenységgel reagáljon az általa vezetett tévétársaság helyzetét illető változtatásokra. De tudomásul kell venni azt is, hogy másoknak meg joga van kifejezni kétségüket a mindenféle érzékenységgel szemben.

Gerő András szerint a Heti Tv ellehetetlenítése mögött az erzsébetvárosi polgármester áll, aki a DK politikusa, akinek sokkal inkább azt kellene megkérdeznie saját pártelnökétől, hogy miként lehet demokratikusnak nevezni azt az együttműködést, amit megvalósított az ellenzéki pártok között.

Ugyancsak a Heti Tv kapcsán megszólalt a Mazsihisz elnöke is, aki a történész szerint sérelmezte a tévé tulajdonosának gondolatait, aki a Heti Tv stúdiójának bérleti joga felmondása mögött antiszemitizmust vélt felfedezni, Heisler András szerint ezzel nem lenne szabad játszani. Ugyanakkor ebben az interjúban kiállt a Heti Tv által eddig megvalósított szemlélet mellett. Hozzátette, egy ilyen gondolatnak a politikai és intellektuális értéke nulla.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.