Látványos szökőkúttá változott a Bükk egyik időszakos karsztforrása - videó

Vöröskő-völgyi-forrás Bükk
Vágólapra másolva!
A lassú hóolvadás miatt látványos szökőkúttá változott a Bükk-hegység egyik időszakos karsztforrása.
Vágólapra másolva!

Látványos szökőkútá változott a Bükk-hegységben található Vörös-kő-völgyi időszakos karsztforrás. A jelenségről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztott meg egy videót.

Ha lassan olvad a hó, megtelik a barlangjárat

Mint írják, a mészkőből álló területeken a csapadék 20-30 százaléka szivárog be a mészkő résrendszerébe és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában.

– Szárazabb időszakokban a felszín alatti karsztvíz szintje is csökken, illetve ha hirtelen olvad el a hó, az olvadék legnagyobb része gyorsan lefolyik, így a felszín alatt áramló karsztvíz szintje sem emelkedik meg jelentősen. Ilyenkor a hegység lábánál eredő állandó karsztforrások is kisebb hozamúak, a magasabban lévő időszakos források pedig akár az egész év során szárazak maradhatnak – írják.

Viszont amikor jelentős mennyiségű hó olvad el lassú felmelegedés hatására az 500 méteres magasságban található Vörös-kő-völgyi forrás felszín alatti barlangjárata is megtelik, majd

akár másfél méteres magasságú vízsugarat is kilövellhet.

A videó leírásából az is kiderül, a látványos vízsugarát a forrás annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson. A nyílás azóta kicsorbult, így ma már kissé oldalirányba löveli ki a vizet.