Magyarország jövője azon múlik, hogy ki nyer 2022-ben az országgyűlési választásokon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Inforádió Aréna című műsorában, amelyben a koronavírus-járvány kezeléséről és a tavaszi törvényalkotási munkáról is beszélt.

Kövér László szólt arról is: kínai kollégájával, Li Csan-suval folytatott pénteki online megbeszélésükön érintették a koronavírus-járványt is, amelynek kezelésében Magyarország az EU átlagánál sikeresebbnek mondhatja magát. Hozzátette, a Kínából beszerzett ötmillió adag vakcina 2,5 millió magyar ember beoltására lesz elegendő, és áttörést jelenthet a járvány elleni küzdelemben.

Kitért arra: a baloldal még gesztusértékűen sem járult hozzá a védekezéshez, hiszen nem szavazták meg a védekezésről szóló törvény meghosszabbítását. Megjegyezte, a baloldali pártok az oltást is úgy támogatják, hogy valójában megpróbálják aláásni a bizalmat azokkal az oltóanyagokkal szemben, amelyek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre.

A Fidesz választási felkészüléséről szólva úgy fogalmazott: a most mandátummal bíró képviselők jelentős része kíván és tud is indulni a következő országgyűlési választásokon, hiszen ők a legfelkészültebbek az adott választókerületekben. A jelöltekről azonban még nem döntöttek. Egyes politikusok egyéni körzetből való visszaléptetéséről Kövér László azt mondta: vannak, akik többet tudnak hozzátenni a kampányhoz, ha országos, központi szereplői lesznek annak.

Hozzátette, a sikereket be kell mutatni, el kell magyarázni, milyen döntést miért hozott meg a kormány, azonban a baloldal részéről minden eddiginél piszkosabb, aljasabb kampányra számít. Kiemelte: eddig egy választáson sem volt olyan jelentősége a közösségi médiának, mint 2022-ben lesz.
Azt mondta: a kormányoldalnak elsősorban védekeznie kell a támadások ellen, de a baloldali jelölteket szembesíteni fogják tetteikkel, korábban elhangzott mondataikkal. A kormánypárti jelöltállításról megjegyezte: nem szeretnének párton belüli erkölcsrendőrséget felállítani, nyomozni képviselőjelöltjeik múltjában, mindenkinek felnőtt emberként el kell döntenie, hogy a magánéletében van-e kockázati tényező.

Kövér LászlóForrás: MTI/Kovács Attila

Kövér László kitért arra: van egy stabilnak mondható tábora a Fidesznek és a baloldalnak is, és a kettő között van olyan réteg, amelynek tagjai vagy nem mennek el választani, vagy menetközben, az élethelyzetükben bekövetkező változásokat mérlegelve döntik el, hogy kire szavaznak.

Egy Eurostat-felmérésre hivatkozva hangsúlyozta: többségben lehetnek azok, akik azt a választ adják, hogy az elmúlt négy vagy tizenkét évben életkörülményeik jelentős mértékben pozitívan változtak meg. Az Eurostat friss adatai szerint ugyanis a tíz évvel ezelőttihez képest harmadára - 24 százalék felettiről 9 százalékra - csökkent a szegénységben élők aránya Magyarországon, így a legalsó hat országból a kilencedik helyre léptek elő a magyarok - ismertette.

Úgy fogalmazott: az a kérdés, mi lenne akkor, ha az egymást is "keresztbe-kasba gyalázó", közös program nélküli baloldali koalíciónak kellene az országot vezetnie. Ha egy felelős magyar választópolgár ezen elgondolkodik, akkor nem kell feltétlenül rajongania a Fideszért ahhoz, hogy rájuk szavazzon - mondta.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: azon múlik Magyarország jövője, hogy ki nyer 2022-ben.Közölte, ha a Fidesz-KDNP megkapja az újabb ciklusra szóló felhatalmazást, akkor tovább tudják vinni azokat a társadalmi folyamatokat - például a gyermekvállalási kedv növelését -, amelyek a "lét - nemlét" kérdését érintik, és stratégiai fontosságúak.

Azonban ha nem a jelenlegi többség nyerne, van aggódnivaló azon, hogy azokat az eredményeket, amelyeket a magyar emberek az elmúlt években elértek, ugyanúgy pillanatok alatt romba döntik, ahogy 2002 után is megtörtént - vélekedett Kövér László.