A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KÜM) tájékoztatásért, illetve Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Menczer Tamás a közösségi oldalán cáfolja a baloldali propagandaoldalakon megjelent álhíreket az orosz Szputnyik V vakcina beszerzésével kapcsolatosan.

A bejegyezését Menczer Tamás így kezdi: "Olvasom a sajtót, és szinte hallom, hogy a baloldalon pukkannak a pezsgők. Nem jön az orosz vakcina, sikertelen a keleti vakcinabeszerzés. Taps, függöny. Sajnálom, hogy én vagyok az ünneprontó, de ez nem igaz.

Menczer TamásForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár azt írja: a következő hetekre jelentős szállítmányokat várunk, a vakcina folyamatosan érkezik a jövőben, jelenleg is 100 ezer adag van úton. Az orosz fél minimális csúszással teljesíteni fogja az első ütemben vállalt 600 ezer adagos mennyiséget, aztán pedig a további 1,4 millió adagot. 

Menczer ezt úgy értékeli: én lennék a legboldogabb, ha a brüsszeli beszerzéseknél csak annyi lenne a csúszás, amennyi az orosz első ütemnél lesz. 

A brüsszeli beszerzések késése azonban más nagyságrendet jelent... 

Azért, hogy a jövőben kis csúszás se legyen, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai a jövő héten ismét Oroszországba utaznak, és további egy vagy két vakcinagyárban végeznek helyszíni vizsgálatot, így – ha mindent rendben találnak – ezekből is érkezhet oltóanyag Magyarországra – fűzte hozzá. 

Május végéig pedig 3,5 millió emberrel tudunk többet beoltani, mint egy hasonló méretű uniós ország. Minden egyes beérkező vakcina egy vagy – a fertőzésveszély miatt – inkább több ember életét menti meg. Már most jóformán egész Európa az orosz vakcinát akarja, legfeljebb a politikai támadások miatt nem merik bevallani  – magyarázta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Menczer Tamás felhívta rá a figyelmet: "a kínai vakcinával hasonló a helyzet, és a vágyakozók száma csak növekedni fog", vagyis egyre több ország szeretné megszerezni. 
Nem vagyok ellendrukker, sőt! Remélem, hogy jut majd nekik is. Mi azért vagyunk az unióban az elsők, mert már tavaly ősszel elkezdtük ezt a munkát – tette hozzá.

Mások is érdeklődnek az orosz vakcina iránt

Az államtitkár elárulta, hogy a minap egy közeli uniós ország miniszterelnöke hívott, és negyedórán át kérdezgetett az orosz vakcináról. Ami felettébb megtisztelő volt, de meg is lepett, miniszterelnökök azért nem szoktak rám csörögni. Persze segítünk, ha tudunk, hiszen együtt vagyunk a bajban.