Döbbenetes módon kampányol az oltás ellen a Demokratikus Koalíció (DK). Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja hétfői, a veszélyhelyzet meghosszabbítását tárgyaló  parlamenti ülés kezdete előtt közzétett videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a kínai vakcinát rá akarják tukmálni az emberekre. Egészen elképesztő hazugsággal próbálkozik a Gyurcsány-párt: a Sinopharmot a szakemberek biztonságosnak, hatékonynak tartják. Használja más európai ország is, a Le Figaro vezércikkben írt arról, hogy Franciaország is a kínai vakcina felé fog fordulni. Ugyanakkor, mint ismert, Arató korábban kevesellte a halottak számát.

Hétfőn ülésezik a parlament, ahol a képviselők megtárgyalják a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A baloldali pártok már jóval a szavazás előtt jelezték, hogy nem támogatják az előterjesztést. Nem ez volt az első alkalom, hogy megpróbálták akadályozni a védekezést, elég csak a tavaly tavasszal benyújtott koronavírus-törvény körüli eseményekre gondolni. Gyurcsány Ferencék azonban most ennél is tovább mentek: nemhogy nem voltak hajlandóak odaállni a magyar emberek életének védelme érdekében született javaslat mellé, hanem a korábbiaknál is jobban folytatták oltásellenes kampányukat.

Bizonytalanságot próbálnak kelteni 

A Demokratikus Koalíció január 25-én jelezte, hogy törvényjavaslatot nyújt be a szabad vakcinaválasztás érdekében. "Törvényjavaslatot nyújtunk be, hogy mindenki maga dönthesse el, melyik védőoltást kéri. Senkit sem kötelezhetnek az EU által nem engedélyezett vakcinára" - jelentette ki Arató Gergely. Azért is furcsa ez Aratótól, hiszen pár hónappal korábban még arról beszélt, hogy a meghalt emberek tekintetében "sem áll sajnos rosszul az ország". 

A halottak számát keveslő, baloldali politikus a mai ülésnap előtt megismételte a korábbiakat: videóüzenetében leszögezte, hogy a DK "törvénymódosító indítványt nyújtott be azért, hogy a kormány mindenkinek garantálja a szabad vakcinaválasztást". Csakhogy eleve a kiindulópont hazugság: a kormány rengetegszer elmondta, hogy mindenki kiválaszthatja az oltóanyagok közül azt, amelyikben megbízik. Ha valakinek éppen olyan vakcina jut, amelyik számára nem szimpatikus, akkor ezt jeleznie kell a hatóságoknak, és akkor majd értesítik, ha az általa preferált oltóanyag elérhető lesz. Sőt, abban is választási lehetőségük van, hogy beoltatják-e magukat, vagy sem, hiszen az oltás önkéntes.

Azaz, átlátszó hazugságról van szó, amelynek egyetlen célja: tartson tovább az egészségügyileg nehéz helyzet, Magyarország oltások tekintetében ne előzze meg a többi uniós országot - bár átoltottság tekintetében már most is messze uniós átlag felett van -, ne legyen versenyelőnye. 

Továbbra is akadályozzák a közös, járvány elleni védekezést Gyurcsány politikusaiForrás: MTI/Illyés Tibor

Persze, Gyurcsányéknak nem is feltétlenül ez a fontos, hanem sokkal inkább a vakcinák ellen próbálnak meg hangulatot kelteni. Arató Gergely a Sinopharm-vakcina kapcsán egyenesen úgy fogalmazott, hogy azt rá akarják tukmálni az emberekre.

Egészen döbbenetes ez akkor, amikor a vírus új variánsai miatt a napi esetszámok újra emelkedésnek indultak. Hiszen itt a harmadik hullám.

Arról nem is beszélve, hogy a kínai vakcinát a szakemberek megbízhatónak, biztonságosnak tartják, sőt, a gyártó magas, 79 százalékos hatékonyságot jelölt meg a készítménynél. Ahogy korábban beszámoltunk róla, egyre több országban oltanak a Sinopharmmal. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján pedig külön kiemelték, hogy az tartósabb védelmet adhat a koronavírussal szemben, mivel inaktivált vírust tartalmaz.

A Demokratikus Koalíciót azonban nem zavarják a tények. Nem véletlenül. 

Tudatos baloldali akció

A baloldali pártok ugyanis a járvány kezdete óta tudatosan, az eszközöket az aktuális helyzethez igazítva próbálják meg akadályozni a közös védekezést. Mivel most mindennél fontosabb a megfelelő átoltottsági szint elérése, ezért most a vakcinák körül próbálnak meg bizonytalanságot kelteni. Abból indulnak ki, hogy minél több lesz a halott, minél többen betegednek meg, nekik annál jobb.

Ezt a legegyértelműbben Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője fogalmazta meg, amikor azt nyilatkozta, hogy "ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor (Orbánnak) kell viselnie a politikai következményeket".  Azaz, tartson minél tovább a járványhelyzet, abból hátha a baloldalnak lesz haszna...

A baloldali politikusok jól érzékelhetően a fenti stratégia mentén kezdtek el politizálni az oltóanyag elérhetővé válását követően. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze, hogy Gyurcsány Ferenctől kezdve Jakab Péteren át Szabó Tímeáig, a baloldali politikusok hogyan támadták a különféle vakcinákat az elmúlt hetekben.