Clive Bates: Erős bizonyítékaink vannak a dohányzás ártalmainak sikeres csökkenésére

Hollósi Anna diák egyetemi hallgató egyetemista ÉPÜLET gyakorlat gyakornok laboratórium mikroszkóp MŰSZAKI ESZKÖZ orvosi egyetem orvostanhallgató SZEMÉLY TÁRGY vizsgálat
Budapest, 2019. november 7. Hollósi Anna PhD hallgató sejtmagpórust vizsgál egy szuperfelbontású mikroszkóppal a Semmelweis Egyetem (SE) Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet multifoton laborjában a IX. kerületi Tűzoltó utcában 2019. november 6-án. Az egyetem idén ünnepli alapításának 250. évfordulóját. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
„Nikotin füst nélkül" címmel tartott előadást február második hetében a téma egyik kiemelkedő kutatója, Clive Bates. Az elismert szakember a legfrissebb adatok ismertetésével, a közegészségügy perspektívájából megközelítve többek között arra kereste a válasz: Vajon a füstmentes technológiák képesek-e csökkenteni emberek millióinak – a cigarettázás miatt bekövetkező – korai elhalálozását az elkövetkező évtizedekben?
Vágólapra másolva!

„A cigarettázást hihetetlenül romboló szokásnak tartom, – kezdte előadását erőteljes állásfoglalással Clive Bates – hiszen sokan nem észlelik azonnal közvetlen, negatív hatásait, és a halál pedig csak évtizedekkel később következik be.

Akik egész életükben cigarettáznak, mintegy 10 évvel kevesebbet élnek

– ez azt ártalom profilja" – mutatott rá. „Ennek köszönhetően kétszerese az esélye egy szívrohamnak, de komoly egészségkárosító hatása van a tüdőre, a vérkeringésre, a csontokra, az agyra, szájra, torokra, gyomorra és a bőrre is, ráadásul rendkívül költséges szokás.

Friss brit és amerikai kimutatások szerint a füstmentes technológiák terjedése alternatívát jelenthet a cigarettázás ártalmainak csökkentéséért folytatott globális harcban. Forrás: MTI/Vajda János

A szakember friss adatokra hivatkozva £3760-ra teszi évente a cigarettázás költségét, amely mintegy másfélmillió forintnak felel meg. A szakember napi egy dobozzal számolt, amely magyar viszonylatban az 1600-as átlagárral is közel 600.000 forintot jelent.

Clive Bates jelentős változásként jelölte meg, hogy „a múlthoz képest a függőséget okozó nikotint napjainkban már úgy is a szervezetünkbe lehet juttatni, hogy a cigarettázás helyett más, kevésbé ártalmas, füstmentes alternatívát használunk."

„Friss kutatások bizonyítják – ismertette az előadó – hogy a korai halálozásért évente mintegy 96.000 esetben a dohányzás tehető felelőssé az Egyesült Királyságban, amely önmagában több, mint az elhízás, az alkohol, a baleset, a drog, és a HIV-fertőzés összes áldozatának a száma, hasonló periódusban vizsgálva."

Clive Bates előadásában adatokkal támasztotta alá, hogy dohányzás szoros összefüggésben áll a foglalkoztatottság hiányával, kétkezi munkával, az alacsony fokú iskolázottsággal, a mentális egészség mértékével, a hajléktalan státusszal, és a rabsággal.

Michael Russel-re hivatkozva kijelentette, hogy az emberek a cigarettát a nikotin miatt fogyasztják, de a kátrány miatt haláloznak el.

– emeli ki a szakember.

Clive Bates Forrás: Vaping Post

Napjainkban már számos füstmentes technológián alapuló termék kapható, melyek működése és hatása is jelentősen eltérő. Ilyen például az elektronikus cigaretta, a dohányhevítéses technológiák, vagy az ezektől merőben eltérő elven működő, szájon át bevehető nikotintartalmú termékek, dohánymentes készítmények is.

Egy 2013-től 2020-ig tartó felmérés is említésre került az előadás során, mely a brit népesség véleményét vizsgálta az említett termékekkel kapcsoltban.

„A megkérdezettek kezdeti 8%-áról 34%-ra emelkedett azok aránya, akik szerint a füstmentes technológiák ugyanolyan károsak, mint a cigarettázás. Az ártalomcsökkentést a csökkenő kockázat és az alternatív nikotin-beviteli módokra váltó fogyasztók szorzataként lehet meghatározni számokban" – foglalta össze a szakember.

„Az Egyesült Királyság legfrissebb, éves közegészségügyi jelentése szerint a dohányt nem égető, nikotintartalmú termékek megjelenése és fejlődése jelentősen csökkenti az ártalmakat a cigarettához képest, és megvan bennük az a potenciál, hogy megzavarják a cigarettázás 120 éves dominanciáját. Ez megváltoztatná az erőviszonyokat azáltal, hogy visszafordítja a cigaretta okozta világjárványt a nikotin leválasztásával a halálos, belélegzett füstről" – fogalmazott Clive Bates.Feladatunknak kell tekintenünk, hogy az elkövetkező periódusokban kétszer ilyen hatékonyak legyünk.

– emeli ki az előadó, aki a társadalom egészsége érdekében hangsúlyozta: az ártalomcsökkentésnek nem célja, hogy a cigarettától eltérő nikotintartalmú termékek „értékét" népszerűsítse, épp ellenkezőleg, határozottan a népesség minden tagja számára aláhúzza, hogy a cigarettázás ártalmai úgy kerülhetők el, ha teljes mértékben tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától.

Azonban, ha valaki sajátos okból nem teszi le a cigit, és egy füstmentes technológiát választ, azzal nemcsak saját magát, de a környezetét is jóval alacsonyabb kockázatnak teheti ki, ily módon társadalmi felelősségvállalásról téve tanúbizonyságot.

Clive Bates utalt rá: kevesen tudják, de a cigarettázás elsődleges veszélyforrása maga az égés, és a kémiai folyamat során keletkező káros anyagok. Egy szál cigi meggyújtását követően többezer vegyi anyag keletkezik, amelyek jó része bejut a szervezetünkbe, köztük 93 olyan, amelyekről az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, az FDA megállapította, hogy káros, vagy potenciálisan káros.

A szakember a cigarettázást és az egyéb, korábban hivatkozott termékeket összehasonlítva arra jutott, hogy bármilyen szektorról is legyen szó, a fejlesztések az ártalomcsökkentés irányába mutatnak, és a cigarettázók nagy része is felismerni látszik: tenniük kell saját magukért és a környezetükért.

Clive Bates összegzésképp elmondta: a dohányzás a társadalom terhe, de ez napjainkban már az alacsonyabb kockázatot jelentő alternatívákkal hatékonyan orvosolható.

Erős bizonyítékok állnak rendelkezésre az ártalmak sikeres csökkentésére. A kockázat regionális szinten arányos, és új front nyílt felvenni a harcot a függőséget okozó, egészségünkre káros termékek ellen.