Indul a baloldali roncsderbi: bukott politikus lehet a 2022-es miniszterelnök-jelöltjük

Dobrev Klára; Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2018. január 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
2009-hez, 2014-hez és 2018-hoz hasonlóan elindult a baloldali roncsderbi a miniszterelnök-jelölt kiválasztása kapcsán a baloldalon. Bár többen azt állítják, új emberek vannak a színen, de a valóságban csak bukott politikusokat látunk. Gyurcsány Ferenc és felesége egyszer már csődbe vitte az országot. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként egyszer már megbukott, míg Fekete-Győr András pártja 2018-ban képtelen volt elérni az ötszázalékos küszöböt.
Vágólapra másolva!

Új arcok, új Magyarország – hirdette a Momentum Mozgalom akkor, amikor bemutatták a 2018-as parlamenti választáson bukott pártelnöküket, Fekete-Győr Andrást mint miniszterelnök-jelöltet. A Momentumnak annyira sikerült újat mutatnia, hogy a mostani szlogenjüket a 2006-os MSZP-kampányból lopták el. Fekete-Győr mindamellett, hogy pártját nem tudta 2018-ban az Országgyűlésbe juttatni, és a 2019-es önkormányzati választáson még egy képviselői helyért sem mert elindulni, most már miniszterelnök lenne.

Fekete-Győr új arcokat ígért, de végül csak Gyurcsánytól sikerült szlogent lopnia Forrás: Facebook

Gyurcsányék egyszer már tönkretették az országot

A 2009-hez, 2014-hez és 2018-hoz hasonló baloldali roncsderbin azonban nemcsak Fekete-Győr az egyetlen bukott szereplő. Gyurcsány Ferenc és felesége is jelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztra. Gyurcsány Ferenc kormányzásához kötődik többek között, hogy

  • 51,9 százalékról 80,1 százalékra növelték az államadósságot.
  • Az egészségügyi dolgozók bérének reálértékét nem emelték, a növekedésnél magasabb volt az infláció, több ezer szakember hagyta el a pályát vagy az országot.
  • 5,9 százalékról 11,3 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya.
  • Duplájára emelték az áram, és háromszorosára a gáz lakossági árát. Akkor mi fizettük Európa egyik legdrágább rezsijét, most meg a legolcsóbbat.
  • Eltörölték a támogatott forinthiteleket, ezzel devizacsapdába kergették a magyar családokat.
  • Hagyták leromlani a kórházakat és az orvosi rendelőket. Több tucat kórházat zártak be, 3000 orvost és 6000 egészségügyi szakdolgozót rúgtak ki, hagyták elavulni a kórházak eszközállományát, nem gondoskodtak a munkaerő utánpótlásáról.
  • Kormányzásuk miatt Magyarországot több lépcsőben leminősítették egészen a bóvli kategóriáig.
  • Regnálásuk alatt évről évre több magyar hagyta el Magyarországot, mint amennyi hazatért.
  • 1300 milliárd forintra növelték az önkormányzatok adósságát, mivel elvonták tőlük a pénzt, de a feladatokat nem, sőt újabb feladatokat adtak át megfelelő finanszírozás nélkül.
  • Elvettek egyhavi nyugdíjat, amit az Orbán-kormány elkezdett most visszaépíteni.
  • Elvettek egyhavi bért a közigazgatásban dolgozóktól és a tanároktól.
  • És többek között 251 milliárd forint adósságot hagytak hátra Budapesten 2010-ben.

Mindezek alapján a Gyurcsány-klánt nevetséges lenne új embernek tekinteni a baloldalon, hiszen nincs lényegi különbség abban, hogy nem Gyurcsány próbálkozik, hanem a felesége.

Mára minden folyamatot a bukott Gyurcsány-klán irányít a baloldalon Forrás: MTI/Mohai Balázs

Többször megbukott már Karácsony

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra számít, hogy Karácsony Gergely lesz végül a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Karácsony már többszörösen bukott politikus. A 2011-es II. kerületi időközi országgyűlési választáson az LMP képviselőjelöltje volt, de még Lévai Katalin, az MSZP akkori jelöltje is könnyen legyőzte Karácsonyt. Pedig a voksolás előtt Karácsony a körzet megnyeréséről álmodozott.

Végül Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert a szavazatok közel 60 százalékával, míg Karácsony csak 6,5 százalékot szerzett.

2017 áprilisában a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének nevezte meg. A 2018-as magyarországi országgyűlési választáson a Párbeszéd és az MSZP közös listájának miniszterelnök-jelöltjeként szerepelt Karácsony.

Majdnem sikerült kivezetnie a parlamentből a szocialistákat a párbeszédes politikusnak, mivel a választáson a szavazatok 11,91 százalékét sikerült begyűjtenie a szövetségnek. A bejutási küszöb számukra 10 százalék volt.

Karácsony budapesti városvezetése sem egy sikertörténet. 150 ígéretéből eddig 133 nem teljesült. Miközben hivatali idejének több mint a negyede letelt.

Karácsony Gergely egyszer már megbukott miniszterelnök-jelöltként Fotó: Polyák Attila - Origo

Fekete-Győr szerint új ember a halottgyalázó Hadházy

Fekete-Győr mellett a Momentumnak más bukott politikusokat is sikerült úgymond új arcként bemutatnia. Egyikük Hadházy Ákos, akinek egyik legellenszenvesebb provokációja az volt, amikor év elején egy halottgyalázó videót tett közzé Facebook-oldalán. A felvétel kapcsán arról írt, hogy "a szentendrei halottasházban annyi a halott, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek".

Az akció azonban erősen a visszájára fordult, ugyanis gyorsan kiderült, hogy egyetlenegy koronavírusos sem szerepelt a videón bemutatott halottak között, és az intézmény fenntartója nem a kormány, hanem a baloldali vezetésű önkormányzat.

Hadházy mindezek mellett újabb és újabb álhíreivel folytatja a baloldal tavaly március óta tartó halálkampányát. A radikális baloldali politikus módszeresen próbálja meg hátráltatni a kormány védekezését és elbizonytalanítani az embereket a vakcinákkal kapcsolatban, valamint minden erejével próbálja aláásni az egészségügyi szakemberekbe és intézményekbe vetett bizalmat is.

Hadházy már többször csúnyán megbukott, de Fekete-Győr felkarolta Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hadházy legnagyobb bukásait a szekszárdi választókerületben szedte össze.

2014-ben az országos médiakampány ellenére még 11 százalékot sem sikerült kapnia a választókerületben.

2018-ban bár mindenki felsorakozott mögé, mégis a Fidesz jelöltje közel 52 százalékos eredménnyel tartotta meg a mandátumát. Hadházy csupán 35 százalékot kapott. Vélhetően ezért is próbálják meg Zuglóban eladni a választóknak Hadházyt, ha már Szekszárdon kétszer is csúnyán leszavazták.

A Momentumnak egy másik bukott politikust is sikerült begyűjtenie. Szél Bernadett az elmúlt években több botrányos akcióban is részt vett, amikor pedig az említett megmozdulást követően kivezették a köztelevízió épületéből, akkor szabályszerűen őrjöngött.

Azzal kapcsolatban azonban

senkinek se legyen kétsége, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a végső szót Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére fogja kimondani.