A harmadik hullámban a variáns mutánstörzsek sokkal fertőzőbbek, mint az első két hullámban, és sokkal súlyosabb tünetekkel is járnak. Éppen ezért is fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket. A kínai vakcina is életet ment, és a háziorvosok a héten elkezdik beadni a 275 ezer ember számára elegendő adagot - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. 

A múlt heti első és második körös oltással eddig 457 096 fő kapott védettséget, közülük 205 720 fő már a második adagot is megkapta. Ennek köszönhetően a magyarországi átoltottság jóval megelőzi az uniós átlagot  – mondta György István államtitkár. Azonban tanúi lehetünk, hogy elkezdődött a harmadik hullám. Éppen ezért arra kérnek mindenkit, aki még nem tette meg, hogy regisztráljon a vakcinára.

Annak köszönhetően, hogy Magyarország nem csak az uniós forrásokra támaszkodik, lehetővé vált, hogy a héten újabb 275 ezer embert oltsanak be a kínai vakcinával.

Hétfőn este megérkezett a második orosz vakcinaszállítmány is.

Itt már befejeződött az oltás

Az egészségügyi dolgozók oltása befejeződött, ahogy a szociális intézményekben is befejezték a regisztráltak oltását. Ezekben az intézményekben, akik még nem regisztráltak, de meggondolták magukat, és mégis szeretnének vakcinát, azt az intézményvezetőknek jelezzék!

A héten a hatvan év felettiek és a hatvan év alatti krónikus betegek oltása zajlik.

Kedden hajnalban elkezdték szállítani a kínai vakcinát az önkormányzatok számára. 52 ezer ember beoltására elég Pfizer-vakcina is érkezett kedden, amelyeket a kórházi oltópontokon fognak beadni. A háziorvosok praxisonként tíz-tíz embert küldhetnek az oltópontokra - mondta György István. A héten több mint 27 ezer második oltást is beadnak, és 800 ezerre nőhet a beoltottak száma az országban.

A háziorvosok kapják majd meg a 275 ezer személy oltására elegendő Sinopharm-vakcinátForrás: Origo

Minden vakcinát eloltanak

A háziorvosok az oltásra behíváshoz önkormányzati segítséget is fognak kapni. A háziorvosok hetente frissülő listát kapnak. Minden beérkezett vakcinát azonnal eloltanak, de csak abban a tempóban tudnak haladni, ahogy a vakcinák beérkeznek az országba.

Azt is elmondta az államitkár, hogyaz országba beérkezett vakcinák hatékonyak és biztonságosak, ez igaz a keleti vakcinára is. Ne felejtsük el, a vakcina életeket ment  – zárta gondolatait.

Két kocsmát zártak be

Hétfőn 137 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Két vendéglátóhely bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Egy Pest megyei kocsmát és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vendéglátóhelyet zártak be ideiglenesen.

Ugyanakkor 359 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, valamint 5 238 hatósági házi karantént rendeltek el, és 11 092 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Több százezer vakcina érkezett 

Nemzetközi szinten is hatalmas számokat látunk: több mint 111 millióan fertőződtek meg a világban, és több mint 2,5 millióan haltak meg - mondta Müller Cecília. Hazánkban az elmúlt napon 1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 407 274 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 103, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 14 450 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 310 848 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 976 fő. Kórházban 4582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Kedden kétféle vakcina is érkezett: 104 300 Pfizer- és 100 ezer Szputnyik V vakcina, amit, mivel új gyártású, hamarosan be is fognak vizsgálni.

Többen vannak, akiket már behívtak, de mivel nem volt elégséges AstraZeneca-vakcina, nem kaphatták meg az oltást, most az ő beoltásukra is lehetőség lesz.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinával indul el egy teherautó a kormányhivatalokba a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjábólForrás: MTI/Mónus Márton

Súlyosabb tünetek

A harmadik hullámban a variáns mutánstörzsek sokkal fertőzőbbek, mint az első két hullámban, és sokkal súlyosabb tünetekkel is járnak. Éppen ezért is fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket.

Ha valaki tünetet észlel magát, vegye komolyan, ne menjen közösségbe, és telefonon konzultáljon háziorvosával. Nagy az egyéni felelősségünk, hiszen közösségbe terjed a vírus.

Az interneten sok álhír terjed. Éppen ezért arra kér mindenkit, hogy csakis a szakemberekre hallgassanak. Ha bárkit behívnak oltásra, éljen a lehetőséggel, ne hezitáljon, és oltassa be magát. Már csak azért is, a tapasztalatok azt mutatják, hogy posztcovid szövődmények is kialakulhatnak, melyek kezelése nagyon hosszú folyamat.

Minden vakcinát bevizsgálnak

Bárhonnan is érkezik a vakcina, akár keletről, akár nyugatról, minden gyártási tételből érkezett vakcinát bevizsgál a Népegészségügyi Központ – válaszolt Müller Cecília egy kérdésre.

Minden oltás esetében az oltási útmutató szerint járnak el, a Pfizert korábbi anafilaxiás sokk esetén nem adják be az adott személynek. A brit és a csehhez hasonló variánst azonosították itthon  - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a vakcinákkal kapcsolatos tudás is folyamatosan fejlődik és bővül, így az alkalmazási előiratok is változnak. Az AstraZeneca esetében a második oltás hat héttel való beadása jelentősen javítja az immunválaszt. Az Operatív Törzs vizsgálja ezt az újabb tudást, és természetesen ennek fényében változhat az oltási rend.

A már fertőzésen átesettek esetében is ajánlják a védőoltást, mivel csak egy rétege rendelkezik a gyógyultaknak megfelelő mennyiségű immunitással  - mondta kérdésre Müller Cecília. 

Ha az idősotthonok lakói be lesznek oltva, akkor idővel fel lehet oldani a látogatási tilalmat - mondta kérdésre az országos tisztifőorvos.