Bár már a baloldali sajtóban is több szakember elmondta, hogy a keletről érkező vakcinák legalább ugyanolyan jók a koronavírus ellen, Gyurcsány Ferenccel az élen továbbra is az oltás ellen agitál az ellenzék. A Magyar Nemzet azt írja ezzel kapcsolatban, hogy a baloldal több millió forintot költött a Facebookon ilyen tartalmú bejegyzések hirdetésére, figyelmen kívül hagyva az egyébként velük szimpatizáló szakértők véleményét is.

A kormánynak kutya kötelessége véleményem szerint, hogy megvédje az embereket a vírus ellen, és ha az Európai Unió nem tudott elég vakcinát beszerezni, és van biztonságos és hatásos vakcina a világon máshol, akkor igenis be kellene szerezni és minél előbb megvédeni az embereket"  - nyilatkozta Lisziewicz Julianna immunológus február 9-én az ATV-nek.

A nemzetközileg elismert szakember véleményét viszont mintha nem osztanák a baloldali pártok, amelyek – élükön a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval – folyamatosan rombolják az orosz és kínai vakcinákba vetett bizalmat - írja a lap.
Gyurcsány FerencForrás: MTI/Mohai Balázs

A DK még petíciót is indított, hogy ne lehessen a kínai oltóanyagot alkalmazni, mert azt egyelőre nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. Néhány hete még az orosz vakcina is az ellenzék feketelistáján szerepelt, de miután több nyugati vezető – köztük Angela Merkel is sürgette annak uniós engedélyezését, tarthatatlanná vált a Szputnyik V-vel szembeni hangulatkeltés.  Így ma már a kínai oltóanyag van a baloldal támadásainak kereszttüzében.

Pedig a vírusnál minden jobb

Közben a baloldali sajtóban sorra fejtik ki pozitív véleményüket a szakemberek mind az orosz, mind a kínai vakcináról. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos például úgy nyilatkozott januárban, hogy a kínai oltóanyag korszerű, teljesen rendben van a dokumentációja, s az orosz vakcina is jó". 

Rusvai Miklós virológus is az oltás mellett foglalt állást

Bármelyik vakcina jobb, mint a betegség átvészelése, ezt felelősségem tudatában kijelentem" 

- fogalmazott a szakember január végén az ATV-ben. 

Falus András Széchenyi-díjas immunológus pedig arról beszélt a múlt héten, hogy minden vakcina jobb, mint a vírus, még azok az oltóanyagok is, amelyek nem estek át olyan jellegű vizsgálatokon, mint mondjuk a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca. A kínai Sinopharm-vakcináról elmondta, hogy az egy jól bevált vakcinamegoldásra épül, ami olyan elven működik, mint a szamárköhögés elleni védőoltás, illetve az egyik fajta influenzavírus elleni vakcina. 

Meg lehet bízni a szakemberekben

Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke január végén arról beszélt, hogy minden olyan oltásban meg kell bízni, amely rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, amit az Országos Gyógyszerészeti Intézet vagy az Európai Gyógyszerszövetség jóváhagyott. Azért vannak ott ezek a szakemberek, hogy ellenőrizzék, ez az ő feladatuk, ők erre szakosodtak" 

- fogalmazott Tóth Judit, aki – úgy tűnik – a DK-val ellentétben a magyar kollégái szakértelmében is megbízik.

Az orvosszakszervezet alelnöke arról is beszélt, hogy azt tanulják az orvosok, hogy bízzanak meg azokban a kutatásokban, amelyeket szakosodott kollégáik elvégeznek. Nem tudjuk mindannyian megnézni azokat a kutatásokat, a tudomány úgy épül fel, hogy megbízunk a szakértőkben" - mondta Tóth Judit.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke pedig február elején azt mondta, hogy a beadott vakcina a jó vakcina, és minden oltás több életet ment meg, mint amennyi egészséget kockáztat. 

Az orosz oltóanyagról pedig kifejtette, hogy az egy korszerű vakcina, és elég tapasztalat van róla. 

A baloldali pártok mégis növelik a bizalmatlanságot

A baloldali pártok intenzíven kampányolnak a kormány által vásárolt kínai és orosz vakcina ellen, sőt jelentős – több millió forintos – összeget költve Facebook-hirdetésekre is, növelni próbálják a magyarok oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanságát. 

A rekorder ezen a téren a DK, a párt milliós tételben fizetett oltásellenes bejegyzések hirdetéseiért a Facebook hirdetéstárán fellelhető adatok szerint. 

Gyurcsány Ferenc január 17-én például a következőt írta a legnagyobb közösségi oldalon: Jogod van megválasztani a vakcinát. Jól teszed, ha csak olyan vakcinát használsz, amit engedélyeztek az EU-ban. Ez itt most nem politika. Ez több annál. Ez élet. Vigyázz magadra és vigyázz ránk! Kérlek!"  Ennek a bejegyzésnek a hirdetésére több mint kétszázezer forintot költött a DK – magát oltáspártinak nevező – elnöke - írja a lap. 

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András sem akart lemaradni szövetségesétől. Egy nappal később ő is fizetett hirdetéssel növelte annak az ízléstelen bejegyzésének az elérésszámát, amelyben arról írt, hogy előbb a kormánytagok oltassák be magukat a kínai vakcinával. Bizonyítsák be, hogy nekik ugyanolyan jó a még nem engedélyezett kínai, mint a már engedélyezett nyugati védőoltás!" 

- fogalmazott a Momentum elnöke.