Tudósok és politikusok a kínai vakcina mellett

kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag, Sinopharm vakcina, oltás, védőoltás, oltóanyag, 1021.02.24. 
 NAGY Tibor
Nagykáta, 2021. február 24. Botka Klára háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát Nagy Tibornak Nagykátán 2021. február 24-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szerdán Magyarországon is megkezdődött az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával, miután minden tudományos elemzés megállapította, hogy az oltóanyag nemcsak biztonságos, hanem az egyik leghatásosabb is a koronavírus ellen. Az első szállítmány 275 ezer ember beoltására lesz elegendő, és 18 év felett bármilyen korosztály számára beadható, ráadásul a dél-afrikai mutáció ellen is hatékonynak bizonyult. A Sinopharm-vakcinát nemcsak a magyar tudományos világ és a szakemberek dicsérik, hanem más uniós országok is beálltak az érdeklődök sorába a Magyarország által kitaposott utat követve.
Vágólapra másolva!

Rusvai Miklós víruskutató a napokban arról beszélt, hogy a kínai vakcina nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen, mint más cégek gyártmányai, ez pedig rendkívül fontos, hiszen nagy az esélye annak, hogy Magyarországon is nagyobb mértékben elterjed a brit vagy éppen a dél-afrikai variáns.

Rusvai Miklós arra is kitért, hogy a Sinopharm nagy előnye az is, hogy a vírus valamennyi fehérjéjét tartalmazza, ennek köszönhetően pedig valószínűbb, hogy véd a különböző mutációk ellen. A víruskutató kiemelte azt is, hogy a fertőzés sokkal veszélyesebb bármelyik vakcinánál, éppen ezért érdemes élni az önkéntes és ingyenes oltás lehetőségével.

Magyarországon is megkezdődött az oltás a Sinopharm-vakcinával Forrás: MTI/Rosta Tibor

Tóth Sándor virológus a Hír TV múlt heti adásában hasonlóan vélekedett. A szakember elmondta, hogy a Sinopharm-vakcina minden nagykorú számára biztonságosan beadható. Kitért arra is, hogy a kritikák ellenére a kínai az egyik legjobb oltóanyag a piacon.

"Az összes alegységvakcina, tehát minden Magyarországon eddig elérhető vakcina gyakorlatilag egyetlen vírusfehérjével szemben termel ellenanyagot. Míg a kínai vakcina az összes mutáció ellen hatásos. Éppen ezért valószínű, hogy a kínai vakcina után nem kell majd újra oltakozni a mutánsok ellen" - húzta alá a szakember.

Az eddig publikált vizsgálatok szerint a Sinopharm készítménye az emberek 79 százalékánál bizonyult hatásosnak, de az Egyestül Arab Emírségben még ennél is jobb, 86 százalékos hatásosságot mutatott. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek egyáltalán nem is betegedtek meg. De még a többieket is megvédte a súlyosabb tünetektől.

Fontos kiemelni azt is, hogy a Sinopharm készítménye nem tud fertőzést előidézni a szervezetben, mivel elölt vírusokat tartalmaz.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ahogy korábban megírtuk, a testbe kerülve a vírusrészecskéket az antigén-prezentáló sejtek veszik fel, amelyek feladata, hogy "megmutassák" a szervezetnek azt az anyagot, ami ellen immunreakciót kell kialakítani. Az antigén-prezentáló sejtek teljesen szétszerelik a vírust, majd a fehérjéit a sejtfelszínhez szállítják. Ezeket a vírustöredékeket a segítő T-sejtek érzékelik, majd sejtfelszíni receptoraikkal kapcsolódnak hozzájuk. Az így aktivált T-sejtek fontos jelmolekulákat bocsátanak ki, amelyek az immunrendszer végrehajtó sejtjeinek működését szabályozzák.

Fontos szempont, hogy a kínai vakcina a dél-afrikai mutáns koronavírustörzs ellen is hatásos.

Az 501Y.V2 névre keresztelt variáns azért keltett aggodalmat világszerte a szakértők körében, mert a fehérjetüskében bekövetkező módosulások miatt félő, hogy képes kicselezni a jelenlegi védőoltásokat.

Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is pozitív a fogadtatása a Sinopharm oltóanyagának, és egyre több ország szeretné beszerezni a hatásos, biztonságos és hatékony vakcinát.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter nemrég arról beszélt, hogy nyitottak a kínai oltóanyag felhasználása iránt. Észak-Macedónia szintén egyike azoknak az országoknak, ahol a napokban született megállapodás a Sinopharm-vakcina beszerzéséről.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A világhírű Leuveni Katolikus Egyetem magyar kutatója, Pokreisz Péter a Hír TV-nek azt mondta, hogy a hagyományos eljárásra épülő vakcinák (mint a kínai) is éppúgy hatásosak és működőképesek, mint a legújabb technológiával készült oltóanyagok. Pokreisz Péter, az orvostudományok doktoraként több évtizede foglalkozik genetikai alapú oltóanyagok kutatásával.

Azt is mondta, hogy

EDDIG MÁR 30 MILLIÓ EMBERT OLTOTTAK BE A KÍNAI VAKCINÁVAL, KOMOLYABB MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL.

Az arab országok közül az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein engedélyezte először a Sinopharmot, azóta viszont már Marokkóban és Jordániában is használják, nemrég pedig Egyiptomba is megérkezett az első jelentős szállítmány. Abdel Moneim Szelim egyiptomi kórházi orvos kiemelte, hogy a kínai vakcina rendkívül biztonságos, ezt pedig a tudomány is igazolja, hiszen rengetegen vettek részt a klinikai teszteken, mielőtt élesben is alkalmazni kezdték volna az oltóanyagot.

Constantino Chiwenga, Zimbabwe alelnöke is nemrég jelentette be, hogy az ország elindítja a kínai vakcinával történő oltást. Nem sokkal ezt követően Irán is közölte, hogy 250 ezer oltóanyag érkezik az országba, miután sikerült megállapodást kötni Pekinggel. Peru ugyancsak a kínai oltóanyag mellett tette le a voksot, de már Argentínában is engedélyezték a szer használatát.