Brexit miatti valtozások a Diákhitel Központnál

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság 2021.január 1-jén kilépett az Európai Unióból, ezáltal az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményei 2021. január 1-jétől nem minősülnek EGT felsőoktatási intézménynek. Ennek értelmében sajnos nincs arra mód, hogy ottani magyar hallgatók a továbbiakban igényelhessenek a Diákhitel Központtól szabad felhasználású diákhitelt (Diákhitel 1).
Vágólapra másolva!

A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I.20.) Kormány rendelet alapján az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményei 2021. január 1-jétől nem minősülnek EGT felsőoktatási intézménynek, ezért a magyar szabad felhasználású hallgatói hitel igénybevételének szabályai is változtak. A Kormány rendelet vonatkozó szabályai alapján az igénylés kapcsán méltányosság nem biztosítható, ahogy más nem EGT felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató hallgató esetében sem.

A Diákhitel Központ számításai szerint a szabad felhasználású szerződéssel rendelkező ügyfélkör 4 ezrelékét érinti az Egyesült Királyság Unióból történt kilépése. Ugyanakkor a hiteltörlesztési moratórium, azon magyar hallgatóknak is segít, akik eddig Diákhitel 1 segítségével finanszírozták a szigetországi tanulmányaikat, mert nem áll be azonnal a törlesztési kötelezettségük, az 2021. június 30-ig szünetel.