Egy vadász és egy kutyasétáltató veszett össze tegnap délután Nagykónyiban. A vadász puskájával fenyegetve követelte a férfitól, hogy kösse meg a kutyáját, aztán a levegőbe lőtt. Szerinte a kutyás férfi a kutyájával vadászott.  

Február 23-án délután egy 46 éves medgyespusztai férfi tett feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, aki egy mezőn puskával fenyegette őt és a kutyáját. A kutyasétáltató azt mondta, hogy a kora délutáni órákban a Nagykónyi-Medgyespuszta mögötti szántóföldön, 

egy férfi ordítozni kezdett vele, hogy azonnal hagyja el a területet, miközben a puskájával a levegőbe lőtt.

A tamási rendőrök hamar elfogták a fenyegető férfit, egy 46 éves iregszemcsei férfit, akiről kiderült, hogy az egyik vadásztársaság hivatásos vadásza.

Rendőrségi fotó a lefoglalt puskáról.Forrás: police.hu

A rendőrök bevitték a férfit a kapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki, kényszerítés megalapozott gyanúja miatt.

A 46 éves iregszemcsei férfinél tartott házkutatás során megtaláltak és lefoglaltak egy golyós- és egy sörétes fegyvert, valamint a hozzájuk tartozó lőszereket, amiket a hivatásos vadász igazolvánnyal rendelkező férfi engedéllyel tartott. Továbbá bevonták a férfi vadász és a fegyvertartási engedélyét is.

Közben vizsgálják, hogy történt-e további bűncselekmény vagy szabálysértés.

A történtekkel kapcsolatba az Origo megkereste Komlósiné Kiss Anett szóvivőt, akitől egyelőre annyit tudtunk meg, hogy a büntetőeljárás során

a Tolna megyei Rendőrség, az eset valamennyi körülményét átfogóan vizsgálni fogja.

A kutyasétáltató férfi a közösségi oldalán tette közzé az videót, amit azóta letörölt. Több kommentben megvédik a vadászt, és arról írnak, hogy a kutyasétáltató férfi valószínűleg tényleg vadászhatott a kutyájával, mások szerint a videót feltöltő férfi a környéken ismert orvvadász. 

Az ügyben megkerestük a Korózs Andrást, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnökét, aki elmondása szerint maga is sportvadász. Szerinte egyre gyakoribbak a hasonló konfliktusok annak köszönhetően, hogy

a koronavírus járvány kitörése óta megnövekedett a kutyatartók és a kutyapopuláció száma.

Többen fogadnak örökbe kutyát, mint korábban.

A lassan másfél éve tartó bezártság miatt, az embereknek egyre nagyobb az igényük arra, hogy kimozduljanak kedvenceikkel és ilyenkor előfordul, hogy vadászterületre tévednek. 

Magyarországon a vad védelme, a vad kímélete, mindenki feladata, nem csak a vadászé, hanem minden magyar állampolgáré

- mondta Korózs, majd azzal folytatta, hogy az utóbbi időben egyre több és egyre kibékíthetetlenebb az ellentét a kutyások és a vadászok között, emiatt több ismeretterjesztő cikkel és videóval szeretnék majd felhívni a figyelmet a problémákra.

Magyarországon gyakorlatilag, a lakott területtől 400 méterre található erdős terület vadászterületnek minősül, de ezt helyi rendeletek határozzák meg. A kutyatartó kötelessége, hogy felmérje, hol tudja sétáltatni a kutyáját. Magyarországon a mai napig jelen van, a bizonyos kutyafajtákkal, vagy annak vélt kutyákkal az orvvadászat. Sok esetben ilyenkor egy kutyával meghajszolt területnél nem az az igazi kár, hogy egy nyulat vagy egy őzet megfognak és ellopnak, hanem az a zavaró tényező, amit főleg egy szaporodási időszakban okoznak azzal, hogy a területen, megzavarják a vadakat. A gazdasági jellegű rendszeres orvvadászat nem működik, mivel Magyarországon a vadvédelem jól szervezett, általában csak saját célra orvvadásznak az emberek. 

Miért nem tartózkodik egy agaras ember attól, hogy ilyen szituációba keveredjen, hogy egy vadászterületen sétáltatja a kutyáját? Ez már mindenképpen, a vadászban gyanút keltő, hogy pont egy lihegő agár miért van a vadászterületen 

mondja a történtekre reagálva.

Azt is mondja az agarasoknak tudomásul kell venni, hogy vannak számukra kijelölt futtatóterületek, agár versenypályák. Aki agár kutyát választ, annak készülnie kell arra, hogy jobban kereszttűzbe kerülhet a vadászterületen, mintha egy berni pásztort, boxert, schnauzert sétáltatna.

Kocsner Antal, a vdászkamara, Tolna megyei elnöke szerint könnyen észre vehető, hogy mi számít vadászterületnek. Minden mezőgazdaság illetve erdészeti jellegű terület, ami nem belterület, az mind vadászterület az ország egész területén. Gyakorlatilag ahogy a helységnév táblát elhagyja az ember, onnan számítva az valamelyik vadásztársasághoz, vagy vadgazdálkodáshoz tartozó terület. Kocsner Antal azt mondja, hogy az erdei utakon semmi nem tiltja azt, hogy a kutyát pórázon sétáltassák. A probléma akkor van, ha a kutya nem szabályozható, nem fogad szót, elrohan és zavarja a vadat.