Folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt felfüggesztett börtönre ítélte Donáth Anna momentumos politikus apját, Donáth László volt MSZP-s képviselőt a bíróság. Donáth Anna apjának zaklatási botránya 2019 augusztusában robbant ki, amikor napvilágot látott, hogy több nőt is zaklathatott. Erről az Origo több alkalommal, részletesen beszámolt. A volt MSZP-s politikus azzal próbált védekezni, hogy politikai lejáratókampány áldozata lett, ám a vádemelés és a bíróság mostani végzése ezt cáfolja. A döntés nem jogerős – írja a Pesti Srácok.

Felfüggesztett börtönre ítélte a folytatólagosan elkövetett szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel vádolt Donáth László volt szocialista országgyűlési képviselőt, evangélikus lelkészt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság – derült ki az ügyészségnek a portálhoz küldött válaszából.

Donáth László és Donáth AnnaForrás: MTI/Mohai Balázs, Koszticsák Szilárd

Az ügyben elsőként a bíróságot kereste meg a Pesti Srácok, tőlük azt a választ kapták, hogy
a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2021. február 19-én – az ügyészség indítványa alapján – tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést az ügyben.

Ezután fordult a portál a Fővárosi Főügyészséghez, akik szerda reggel azt írták, a kérdezett ügyben a bíróság büntetővégzésével – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – a vádlottal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki.  A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását – melynek végrehajtási fokozata börtön – 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A végzés ellen az ügyészség nem kéri tárgyalás tartását, ez a jog a vádlottat és a védőt is megilleti, így a végzés nem végleges.

Másfél éve robbant ki a baloldali szexuális zaklatási botrány

Ahogy arról az Origo is számos alkalommal beszámolt, a momentumos Donáth Anna EP-képviselő apjának botránya 2019 augusztusában robbant ki: több nő ugyanis arról panaszkodott egy szeretetotthonban, ahol dolgozott, hogy szexuálisan zaklatta őket, sőt, volt, aki feljelentést is tett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pedig nyomozni kezdett, majd 2019 decemberében meggyanúsították Donáthot. A 888.hu-nak az ügyről és Donáthról így nyilatkozott az egyik áldozat: Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a vécébe futottunk elbújni, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? Jöjjön a tornaszobába, kedves! És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás meg fenékpaskolás. És ez csak a mindennapos alap volt. Akivel csak lehetett, azzal kikezdett. A folyosón, a lépcsőn elkapta az embereket, ez ment éveken keresztül. És mindenki tudta. Ő ilyen volt egész életében. De senki nem lépett, féltek tőle. Nagyon karizmatikus egyéniségről van szó." Az érintett hozzáfűzte: Minden dolgozóval elhitette azt, hogy hálásak lehetünk azért, hogy ott dolgozhatunk. Senki nem mert szólni semmiért, mert ő a főnök és komoly kapcsolatai vannak. És akkor ott megszeppenve, fiatal lányok főleg, csak ott álltunk és néztünk, hogy na, most mit csináljunk. És csak ennyit tudtunk tenni, hogy menekültünk." 

Donáth László a botrány kirobbanása után rögtön azzal védekezett, hogy politikai lejáratókampány áldozata, pedig az ügyben még pszichológiai szakértőt is kirendeltek, aki meghallgatta a feljelentő nőket. A szakértő nagy segítség minden nyomozásban, hiszen az ilyen esetekben a traumatizáltságot, illetve az élet- és élményszerűséget vizsgálja meg. Az ügyészség február elején emelt vádat Donáth ellen,  akkori tájékoztatásukban közölték: feljelentés, orvosi iratok, tanúvallomások és igazságügyi pszichológus-szakértői vélemény bizonyítja a cselekményeket. Most kiderült, hogy ezzel a bíróság is egyetértett.