Bár Karácsony Gergely főpolgármester megválasztása óta folyamatosan pénzhiányra panaszkodik, úgy tűnik, a baráti cégek adótartozásait különösebb gond nélkül elnézi. Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja, Érd baloldali alpolgármestere cégeivel jelentős adótartozást halmozott fel, a politikusnak százezreket kellene fizetnie a fővárosnak, ennek ellenére nagyon úgy néz ki, hogy a "bajban lévő" főváros közreműködésével megússza a dolgot. (Az adóhatóság felé pedig milliós tartozása van.) A főváros sajtóosztálya adótitokra hivatkozva nem árulta el, hogy miért nem tartottak igényt az összegre. Az ügy egyébként rendkívül kellemetlenül érintheti Tetlák Örsöt, aki pártja támogatásával indul az érdi körzetben: a Gyurcsány-féle előválasztás valamennyi indulójának nyilatkoznia kell arról, hogy nincs harminc napnál régebbi köztartozása.

Tavaly októberben írtuk meg, hogy a bíróság két alkalommal is eltiltotta a cégvezetéstől Tetlák Örsöt, Érd baloldali polgármesterét, mivel két vállalkozásánál is jelentős adótartozást halmozott fel: 

  • a testvérével közösen tulajdonolt Gasztrostand Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben 1 891 842 forint követelést jelentett be a NAV a kényszertörlési eljárás során;
  • míg a cégbírósági papírok szerint másik vállalkozása, a Tavara Bt. a fővárosi hivatalnak 221 299 forinttal, az adóhatóságnak 436 211 forinttal tartozik. 

Utóbbi az érdekesebb, hiszen az azóta megszűnt vállalkozás bt formájában működött, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik beltagnak a magánvagyonával kell felelnie a cég tartozásaiért. Mivel az érdi alpolgármester egyedüli tulajdonos volt a társaságban, így papíron neki kellene fizetnie a felelőtlen pénzügyi manőverekért. Csakhogy nagyon úgy néz ki, különösebb gond nélkül megússza a dolgot.

"Minden forint számít" - tudatosítja nap mint nap a nyilvánossággal Karácsony Gergely, hogy a főváros komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, minden pénzre szükség van.  

Bár a baloldali városvezető folyamatosan pénzhiányra panaszkodik, a jelek szerint mégsem annyira elszánt, hogy a haveri cég adótartozását behajtsa. 

A baráti céget nem bántja a főpolgármesterFotó: Koncz Márton - Origo

Pedig ehhez minden eszköz megvan a kezében: az adóvégrehajtásról szóló 2017-es törvény világosan kimondja, hogy az önkormányzati adóhatóság a legalább 50 ezer forintot elérő tartozás végrehajtása céljából havonta, előzetes fizetési felszólítás nélkül megkeresheti a NAV-ot. 

Csakhogy minden jel arra utal: a fővárosi önkormányzat adóhatósága nem adta át Tetlák adótartozását annak végrehajtása céljából a NAV-nak. Leegyszerűsítve ez azt jelenti: Karácsonyék nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy behajtsák a baráti politikus adótartózását. Ez onnan derül ki, hogy Tetlák Örs neve szerepel a Köztartozásmentes Adózói Adatbázisban (KOMA).

Forrás: NAV

Mint az adóhatóság - Origónak megküldött - válaszából kiderült, az adatbázis minden hónap 10-én frissül. Azt is kiemelték, hogy a KOMA-ba önkéntes jelentkezés alapján az az adózó kerülhet be, akinek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása, az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeit maradéktalanul teljesíti, nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt.

Közel sem mellékes, hogy az önkormányzati képviselők megválasztásuktól számított harminc napon belül kötelesek kérelmezni felvételüket a KOMA-ba, enélkül nem is vehetik fel mandátumukat. Éppen ezért kérdéses, hogy a jelentős adótartozást felhalmozó baloldali politikus hogyan kerülhetett be a hivatalos adatbázisba. 

Kérdéseinkkel a budapesti önkormányzathoz fordultunk annak érdekében, hogy tisztábban lássunk az ügyben. Azt szerettük volna megtudni a városházától, hogy miért nem adták át behajtás céljából a Tavara Bt. nyilvántartott helyi adótartozását a NAV-nak, illetve mi az oka annak, hogy nem léptek az ügyben. A főváros sajtóosztálya azonban adótitokra hivatkozva nem reagált érdemben megkeresésünkre. 

Tetlák Örsnek arra is volt ideje és pénze, hogy az egyenlítőnél fotózkodjonForrás: Tetlák Örs blog
Afrikai luxusutazásaival kérkedett

Az LMP botránypolitikusa nemcsak adóügyeivel okozott feltűnést az elmúlt időszakban, hanem távoli luxusutazásaival is. Érd baloldali alpolgármesterét ugyan kétszer is eltiltotta a bíróság a cégvezetéstől, a NAV is vizsgálódik utána, de ez sem akadályozta meg abban, hogy körbeutazza a világot. Tetlák Örs a legkevésbé sem kímélte pénztárcáját, és évről évre visszatért Afrikába, élményeit pedig a blogján osztotta meg. Beszámolóiból kiderült, hogy egyik alkalommal 180 ezer forintot fizetett azért, hogy gorillákat nézhessen meg testközelből


Tetlák nemcsak az utazások terén, hanem a politikában is nagyravágyó: bár nemrég választották meg alpolgármesternek, máris átülne a parlamentbe. Mint ismert, az LMP a hetekben jelentette be, hogy elindítja őt az érdi körzetben a baloldali előválasztáson.

Az ügy egyébként rendkívül kellemetlenül érintheti Tetlák Örsöt, aki pártja támogatásával elindul az érdi előválasztáson. A baloldali pártok vezetői ugyanis még a közeljövőben elfogadhatják azt a nyilatkozatot, amit minden, az előválasztáson indulni kívánó jelöltnek alá kell írnia. Az úgynevezett (és Gyurcsány személye miatt erősen megmosolyogtató nevű) Feddhetetlenségi Nyilatkozat aláírói kijelentik, hogy nincs 30 napnál régebbi köztartozásuk. Az indulóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy mindeddig minden adó-, és járulékfizetési kötelezettségnek eleget tettek, ezt esetleges cégeik alkalmazottaival kapcsolatban is teljesítették.