Németországban elfogták, a budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a svéd állampolgárt, aki egy okmányirodai ügyintéző segítségével jutott valótlan adatokkal kitöltött magyar útlevélhez.

Hat éve göngyölítették fel a budapesti nyomozók három okmányirodai ügyintéző ügyét, akiket hivatali vesztegetéssel gyanúsítottak. Az egyik budapesti okmányirodában dolgozó ügyintézőkhöz az akkori nyomozás szerint egy ukrán-magyar állampolgár közvetített több embert, akiknek a tisztviselők okiratigénylés során nem saját, hanem más - korábbi egyszerűsített honosítási eljárás keretében jogszerűen magyar állampolgárságot kapott - személyek adatait felhasználva állítottak ki útleveleket az igénylők fényképeivel.

A valótlan tartalmú iratokat készíttető ismeretlen külföldiek ellen tovább nyomozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya, az okmányokra körözést, az eljárás során azonosított feltételezett elkövetőkre pedig elfogatóparancsot adtak ki.

Az eljárás során a gyanú szerint egy magyar állampolgár személyes adataival visszaélő svéd állampolgárt 2021. január 31-én a német hatóságok elfogtak, majd a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai a férfi hazaszállítását követően a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadták a budapesti nyomozóknak.

A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály a férfit közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki, és őrizetbe vétele mellett kezdeményezték letartóztatását.