Ne engedjük a letűnt ideológiák utódainak visszatérését!

SOLTÉSZ Miklós, Kálvária-szoborcsoport
Tata, 2020. november 1. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult Kálvária-szoborcsoport avatásán Tatán 2020. november 1-jén. A műemlék felújítását egy sikeres pályázatot követően a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta. A nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021-es költségvetési támogatására hirdetett pályázatot 500 millió forintos keretösszeggel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága - jelentette be az államtitkár. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A letűnt ideológiák utódai" visszatérésének megakadályozására szólított fel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett csütörtöki online konferenciát megnyitó beszédében.
Vágólapra másolva!

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány által szervezett, Tebenned bíztunk eleitől fogva... - Egyházi személyek a Gulág fogságában című rendezvényen Soltész Miklós úgy fogalmazott:

Emlékeznünk kell, mert bár más színek, más zászlók alatt, de ma is gyülekeznek az élet- és emberellenes ideológiák követői.

Ők azok, akik diktatúrát kiáltanak, másokat vádolnak, míg a mindennapokban diktatórikus eszközökkel irányítják a médiát, ha pedig hatalomra kerülnek a liberalizmus jegyében, minden más eszmét vallót elhallgattatnak.

Ők azok, akik ismét demokratikus elveket hangoztatva, szépséges gondolatok és törekvések mögé bújva, anarchista módszerekkel akarnak országokat, nemzeteket vezetni - mondta a politikus.

Soltész Miklós szerint a XX. század az emberiség létezésének leggyalázatosabb, legpusztítóbb évszázada volt, a szörnyűséges világháborúk mellett két,

Milliók szenvedését okozták, milliók haltak meg ideológiai emberkísérletük miatt - fogalmazott.

Hozzátette, higy

Az államtitkár szerint emlékeznünk kell, mert a kommunizmus szerte a világon százmillió halálos áldozatot követelt, mert a gyilkos eszme nem ismer sem Istent, sem hazát, nem tett különbséget sem az emberek, sem a nemzetek között, nem válogatott paraszt, földműves vagy munkás, "egyszerű emberek és értelmiségiek", hívő vagy hitetlen, épp hogy hazatért zsidó ember, polgári vagy éppen kommunista nézeteket vallók közt sem.

A kommunizmus 80 éven át pusztított Ázsiában, az amerikai kontinensen és Európában egyaránt, így Magyarországon is.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Az elnyomás máig nyomot hagyott a lelkekben, nem is felejthető el a dicsőségesnek hazudott Tanácsköztársaság 1919-ben legyilkolt több száz áldozata, a nemzet megnyomorítása és elárulása - fogalmazott.

Mint mondta, "nem felejthetjük el" azt a több mint négy évtizedet, melyben a kommunisták rettegésben tartották az országot.

- sorolta.

Mintegy 700 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba a Gulágra, közülük több százezren soha nem térhettek haza, útközben vagy a táborokban pusztultak el

- mondta.

Hozzáfűzte, hogy forradalmunkat követően

229 halálos ítélet, közel 20 ezer ember szabadságvesztése és 13 ezer ember internálótáborba küldése jelezte, hogy a kommunisták továbbra is nemzetüket feláldozva gyakorolják a hatalmukat.


Soltész Miklós szerint nem szabad feledni a konszolidáltnak bemutatott Kádár-korszak áldozatait sem, emlékezni kell

Az ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arra emlékeztetett, hogy az Országgyűlés még 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává a kormány kezdeményezésére. Mint mondta, ezzel egy régi történelmi adósságot igyekeztek törleszteni, hogy méltóképpen

A kommunista rendszer a legkönyörtelenebb és legalpáribb módszerrel nyomorította meg az ellenségnek kikiáltott embereket, a korszakot a diktatórikus rendszerrel szembeni védtelenség jellemezte, az üldöztetés pedig mindennapossá vált - mondta.
Szerinte a kommunizmus bűneit a világ sokáig nem ismerhette meg, és "

- fogalmazott.

Hozzátette, hogy minket oktatnak demokráciából, miközben Marx-szobrokat avatnak, és hivatkoznak Marx és társai munkásságára, mintha már elfelejtették volna, hogy a marxizmus ideológiája világszerte tízmilliók halálához és százmilliók életének megnyomorításához vezetett.

Nagyné Pintér Jolán, az alapítvány elnöke arról beszélt, hogy idén azért választották témaként a Gulágban raboskodó egyházi személyeket, mert példájukkal és hitük erejével szeretnének irányt mutatni a XXI. század csüggedő emberének.