Megtartotta első ülését a magyar-ukrán oktatási munkacsoport

Vágólapra másolva!
A magyar-ukrán oktatási munkacsoport célja, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát korlátozó ukrán oktatási törvény elfogadását követően kialakult helyzet megoldódjon.
Vágólapra másolva!

Megtartotta első ülését a bővített hatáskörű magyar-ukrán oktatási munkacsoport szerdán Kijevben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tárgyalásainak eredményeképpen.

Pacsay-Tomassich Orsolya, a magyar delegáció vezetője, a munkacsoport társelnöke az ülésen hangsúlyozta: fő célja, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát korlátozó ukrán oktatási törvény elfogadását követően kialakult helyzet megoldódjon. A magyar fél a realitásokat figyelembe véve

konstruktív javaslatokat fogalmazott meg, bízva abban, hogy azok minden fél számára elfogadhatók lesznek

- írja a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Tudatták, hogy a magyar küldöttség a tárgyalások során részletes képet kapott az ukrán oktatási reform megvalósításáról, illetve Ukrajna elképzeléseiről az ukrajnai nemzetiségi tannyelvű oktatás jövőjéről. A magyar fél hangsúlyozta azt is:

meg kell találni az egyensúlyt, amely biztosítja a magyar anyanyelvű oktatás fennmaradását és megőrzését is.


Az ülésen a véglegeshez közeli állapotba hozták a diplomák kölcsönös elismerését biztosító, úgynevezett ekvivalencia egyezményt, valamint Pacsay-Tomassich Orsolya budapesti látogatásra hívta meg ukrán partnerét a közös gondolkodás folytatására - olvasható a közleményben.