Két hónappal a késes támadás után tanúként hallgatták ki Szarvas Erika őrmestert, aki rendőrtársa életét megmentve lelőtt egy rájuk támadó, bedrogozott férfit egy újpesti társasházban. Ha a hősként ünnepelt rendőrnő nem rántott volna fegyvert, támadójuk szinte biztosan halálra késelte volna a társát.

Három órán át tartott a rendőrnő kihallgatása a tavaly december 24-ei, Kassai utcai késes támadás miatt. Mint arról akkor az Origo is beszámolt, egy agresszív, zavarodott férfihoz riasztották Szarvas Erikát és Lingvai Pétert, aki az egyik társasházban rongálta a bejárati ajtókat. A férfi be volt drogozva. Késsel a kezében támadta meg a rendőröket, Lingvai Pétert életveszélyesen megszurkálta.  Ha a rendőrnő nem lőtte volna le a támadót, társa valószínűleg már nem élne.

Szarvas Erikát hősként ünneplik, neki mégis - ahogy a Blikk írta - torokszorító volt visszaemlékeznie háromórás kihallgatásán a két hónappal ezelőtti támadásra. 

Összesen tizenegy lövést adott le Erika az ámokfutóra, ebből kilenc találta el a férfit. Csak az utolsó két lövés állította meg és tette ártalmatlanná a támadót – nyilatkozta a Blikknek az őrmester jogi képviselője, Borbély Zoltán, aki jelen volt a kihallgatáson.

Két hónappal a támadás után kezdődött meg a hős rendőrnő kihallgatásaFotó: Koncz Márton - Origo

„Szemmel láthatóan felzaklatta Erikát, hogy három órán keresztül a megrázó eset minden részletét fel kellett idéznie. Különösen a végkifejlet, amikor csupán karnyújtásnyira volt tőle az őrjöngő férfi, aki ráemelte a kését" – magyarázta az ügyvéd. Hozzátette,  a rendőrnő nem akarta mindenáron megölni a támadót, ezért eleinte nem létfontosságú szervekre célzott, de amikor már a saját élete került veszélybe, nem tehetett mást.

Lingvai Péter őrmester életveszélyesen megsérültForrás: BRFK

„Ha Erikának nincs ilyen lélekjelenléte, beláthatatlan következményei lettek volna a támadásnak. Ő azóta sincs jól, megviselték a történtek. Különösen az, hogy nem akarta elvenni senki életét, de azon a napon az a férfi nem hagyott neki más választást" – foglalta össze az ügyvéd.

A rendőrnőt azért hallgatták ki, mert több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik nyomozás.