Megkezdődött a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek online egyeztetése, amely megelőzi a 27 uniós tagország állam- és kormányfőinek szintén videokonferencia formájában megszervezett kétnapos csúcstalálkozóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök délután.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács tagjai csütörtökön kezdődő kétnapos, videokonferencia keretében tervezett csúcstalálkozójukon a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről tartanak megbeszélést, továbbá megvitatják a biztonság és védelem kérdéseit, valamint a déli szomszédsággal fennálló kapcsolatokat.

Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok  miniszterelnökeinek online egyeztetésén a Karmelita kolostorban, 2021. február 25-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Havasi Bertalan emlékeztetett, hogy miközben az uniós tagállamok körében egyre nagyobb az elégedetlenség és a felháborodás a nyugati vakcinaszállítmányok hiánya és sorozatos késlekedése miatt, a magyar kormány más utat választott; a lehető legtöbb vakcinát szerzi be a lehető legtöbb forrásból.

Az egyeztetés megelőzi a 27 uniós tagország állam- és kormányfőinek szintén videokonferencia formájában megszervezett kétnapos csúcstalálkozójátForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Így 3,5 millióval több embert tud beoltani, mint egy hasonló méretű EU-tagország. Minden oltás jó, ami hatékony, biztonságos és megvédi az emberek életét - ismételte meg a magyar kormányzati álláspontot a sajtófőnök.