Magyarországnak a biztonságpolitikai, az egészségvédelmi, gazdasági és energetikai érdekei is azt követelik meg, hogy folyamatosan erősítse együttműködését Törökországgal - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy . Ha ők egyszerre megindulnának Európa felé, mi itt mind nagy bajban lennénk, főleg mivel az illegális bevándorlás most már egészségügyi kockázatot is hordoz" - mondta Szijjártó Péter, aki arra kérte az európai, brüsszeli politikusokat, hogy ennek tudatában nyilatkozzanak kritikusan Törökországról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert 2021. február 25-énForrás: MTI/Soós Lajos

Az egész világ küzd a koronavírus-járvány ellen, a megoldást az oltóanyag jelenti majd. Amely országnak van vakcinája, meg tudja menteni az állampolgárai életét, valamint a gazdaságát - jelentette ki Szijjártó Péter.

Az oltóanyagra hosszú éveken keresztül szükség lesz. Törökországban 17 vakcinafejlesztési program folyik. A leginkább előrehaladott esetében hamarosan befejezik a második klinikai tesztfázist, és Magyarország részt vehet a harmadikban - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette: Stabil alapja van a gazdasági együttműködésnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a hivatalában tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel (b) 2021. február 25-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Bár tavaly a világkereskedelem 9 százalékkal visszaesett, a magyar-török forgalom 6 százalékkal nőtt.Megkezdődött az első jelentős, a kormány által támogatott magyar beruházás Törökországban: újszülött-gyógyászati eszközöket előállító üzem épül Ankarában 800 millió forintból. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy 70 milliárd forintos török projektről is. Egy török csomagolóanyag-gyártó beruházása 330 munkahelyet hozna létre - közölte a magyar tárcavezető, aki azt is mondta, hogy  már learatták az első sikert az afrikai gazdasági együttműködésben:

magyar és török cégek közösen egy 100 millió dollár (29,5 milliárd forint) értékű projektben 7 ghánai kórházat szerelnek fel onkológiai eszközökkel.

CAVUSOGLU, Mevlüt; SZIJJÁRTÓ PéterForrás: MTI/Soós Lajos

Közép-Európában mindig kritikus kérdés volt az energiaellátás biztonsága. Idén októbertől nagy előrelépés lesz ebből a szempontból, hogy déli irányból újabb gázszállítási folyosó nyílik meg Magyarországra Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Évente 6 milliárd köbméter gázt lehet majd új irányból hozni Magyarországra.Úgy döntöttünk, hogy 2023-24-ben közös magyar-török kulturális évadot rendezünk - közölte Szijjártó Péter. Arról is határoztak, hogy fenntartják az ösztöndíjprogramjukat. Magyarország az egyetemein évente 150 török hallgatót fogad, a nukleáris mérnöki képzésben részt vevőknek kvótát biztosítanak.

Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy Magyarország stratégiai szövetségese Törökországnak. Kiemelte: Magyarország Törökország egyik legfontosabb partnere, a kapcsolatokat biztonságpolitikai és más területeken is folyamatosan fejlesztik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 25-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Cavusoglu megjegyezte, hogy Magyarország megfigyelő a Türk Tanácsban. Az elnöki tisztséget most Törökország veszi át Azerbajdzsántól, a csúcstalálkozóra Orbán Viktort és Szijjártó Pétert is szeretnék meghívni - közölte a török külügyminiszter, aki megjegyezte, hogy a járvány során példamutató az együttműködés a két ország között. A pandémia elején a törököknek szükségük volt bizonyos gyógyszergyártási alapanyagokra, és a magyarok előzékenyen segítettek nekünk - emelte ki Mevlüt Cavusoglu.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 25-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Kérdésre felelve Mevlüt Cavusoglu az örményországi fejleményekről azt mondta, hogy mindenfajta katonai puccsot, erőszakos lemondatást mélységesen elítélnek. A nép kritizálhatja a vezetést, kérheti a lemondását, de a hadsereg nem - vélekedett.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter jelezte, hogy a török miniszter a felkérésére beszédet mondott a nagyköveti értekezleten. Ezt azért tartja lényegesnek - tette hozzá -, mert Törökország a világpolitikai, világgazdasági folyamatok egyik fontos irányítója és befolyásolója.

Kérdésre felelve a magyar miniszter közölte: ő azt mondta a nagyköveteknek, hogy nem változott a velük szemben támasztott elvárása. Az "iránytűiknek" továbbra is a nemzeti érdek felé kell mutatniuk. A magyar külpolitika legfontosabb célja változatlanul a nemzeti érdek érvényesítése. A nagykövetektől azt várja el: tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarország győztesen kerüljön ki az elkövetkező hetek, hónapok versenyéből. Fontos az is, hogy tisztelettel közelítsenek állomáshelyük országához - sorolta Szijjártó Péter.