Egy nap alatt több mint negyvenen kérték Mangó Gabriella gyöngyösi házorvostól a kínai koronavírus elleni oltást. A doktornő a Ripostnak azt mondta, szinte mindenki elfogadta a vakcinát, akiket behívtak oltani. A többség már nagyon várta, hogy sorra kerüljön, és eddig nem tapasztalta, hogy bárkinél mellékhatások jelentkeztek volna.

A kínai Sinopharm-vakcina szerdán érkezett meg a háziorvosi rendelőkbe, az oltás pedig már másnap megkezdődött azok között, akik regisztráltak. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos a Ripostnak az oltások kapcsán elmondta: azok meglepően jó hangulatban zajlanak, és hál' Istennek még senki sem lett rosszul náluk.

"A kínai vakcinával ma összesen 40 főt oltottunk be, délelőtt érkeztek 20-an, majd délután is ugyanennyien. Nagyon sokan érdeklődtek a kínai vakcináról, és mindenkinek el is szoktam mondani, hogy minden hivatalos szerv jóváhagyta. Véleményem szerint is egy megbízható vakcina, hiszen nagyon régi technológia, nagyon sok oltásunk hasonlóan készül, ráadásul, mivel a teljes, elölt vírust tartalmazza, így nagyobb valószínűséggel jól véd a mutációk ellen is  – hangsúlyozta a doktornő.

Mangó Gabriella a portálnak azt is elmondta, a kínai vakcina nem ampullákban érkezik - mint általában az oltóanyagok többsége -, hanem minden egyes adagot egy külön fecskendőben kaptak. 

Ez azért is jó, mert sokkal gyorsabban haladunk, másrészt egyáltalán nem áll fenn a veszélye a pazarlásnak (marad a tűben vagy az üvegcse alján egy kevés anyag), valamint a beadás is „kellemesebb",  hiszen ezzel a nagyon vékony tűvel szinte meg sem érzik a páciensek az oltást" – magyarázta.

A kínai Sinopharm-vakcinát már nagyon várták az egyik gyöngyösi háziorvosi rendelőben. Az oltóanyag nem ampullákban, hanem külön fecskendőkben érkezik. (Képünkön a Sinopharm-vakcina)Forrás: MTI/Rosta Tibor

A páciensek jó véleménnyel vannak az oltásról

A Ripost megkérdezte a pácienseket is, hogy hogyan viszonyulnak a kínai vakcinához. Farkas Gáborné azt mondta: „Én az influenzaoltásokat is mindig felveszem, és soha nem volt még semmilyen problémám. Én hiszek ezeknek az embereknek, akik ennyit dolgoznak azért, hogy meggyógyuljunk. És nem azoknak hiszek, akik a konyhában nagyon jól főznek, és ők alkotnak véleményt. Én a kínai vakcinától sem tartottam, miért is tartanék? Ráadásul a fiam elkapta a koronavírust, de hál' istennek már meggyógyult. Viszont vele is, és az unokákkal is csak interneten tudunk beszélgetni. Nagyon várom már, hogy meg is tudjam őket ölelni. 

Cseh István pedig a következőket mondta: „Én nagyon vártam már, hogy megkapjam az oltást, egyáltalán nem fájt. Én az influenza elleni oltást is minden évben felveszem, már vagy 10 éve, annak sincs semmilyen mellékhatása."