A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma, éppen ezért kellett készültséget elrendelni a kórházakban - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. A kormányfő a Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy az unióval lekötött vakcinák az előrejelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy  4668 új fertőzött van, és 123 beteg halt meg. 451 ember van lélegeztetőgépen, és 5027 ember van kórházban. A helyzet drámaian romlik - tette hozzá.

A legújabb számok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában.

Emelt szintű készültség

A kormányfő szerint köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előrejelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. A miniszterelnök elmondta, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget, és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben.  „Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző" – tette hozzá Orbán Viktor. Szabad ágy 15 831, és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy van - ismertette Orbán Viktor.

„El kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a magyar kórházakban" – közölte. Minden kórházban ott vannak az egyenruhások. Át kell nézni a vezénylési listákat, hogy az orvosokat és ápolókat hova irányíthassák. Vissza kell hozni azt a készültségi állapotot, ami áprilisban volt jellemző. 

Lesz elengedő orvos az oltópontokon – mondta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. február 26-án.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha ez nem lenne, nagy bajban lennénk

Az unióval lekötött vakcinák az előrejelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk.

Úgy vélte, hogy  felelőtlen a baloldal politikája: oltásellenesek, bizonytalanságot szítanak, és le akarják beszélni az embereket az oltásról. Arra kért mindenkit, hogy regisztráljanak a gyors oltás érdekében. Húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány. 

Egyszerre kell megbeszélni, hogyan lazítsunk és ugyanakkor betartsuk a korlátozásokat. A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani. 

A határokon mindenképpen szigorítani kell, az üzleti célú, Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell, és ennek kidolgozására kérte a miniszterelnök az operatív törzset.

Két lábon áll a magyar stratégia

Olyan nagy a baj az EU-ban hogy nincs itt a felelősségre vonás ideje. Minden országnak saját maga kell megvédenie saját magát. A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az áruforgalom és a tőke szabad áramlását. Az Európai Bizottság jól tárgyalt, mert pénzt próbáltak megtakarítani, de sok időt vesztett ezzel. Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára.

A kormányfő elmondta, hogy a magyar stratégia két lábon áll, így minden hatékony és biztonságos vakcinát behozunk. Ezért lesz Magyarország a legjobban beoltott ország az EU-ban.

Zavaró, hogy eddig azt mondtuk, hogy az unión kívül nincsen élet, most pedig a britek jobban teljesítenek, mint az unió a vakcinák területén - mondta a kormányfő. Ez pedig kínos - hangsúlyozta Orbán Viktor. 

A nyitást követő egy hónapban is maradnak a támogatások

Orbán Viktor szólt arról is, hogy korábban meghirdették a gazdasági újraindítási programot. A harmadik hullám sok tízezer ember munkáját veszélyezteti - tette hozzá. Nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak. 
Megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni. Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani. 

Orbán Viktor elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ezt a következő hónapokban nullára, vagy e fölé kell vinni. A pontos részleteket később ismertetik majd. 

Orbán Viktor az állatvédelmi konzultációról azt mondta, hogy ő is kitöltötte, de a vírus és a hatásai miatt hátrébb került ez az ügy. A felelős állattartásra kéne rábírni a társadalmat - tette hozzá. Miféle ember az, aki egy másik élőlénynek fájdalmat okoz örömből? - tette fel a kérdést a miniszterelnök. Abban az esetben, ha véget ér a járvány, akkor ki fogják dolgozni az újabb állatvédelmi szabályokat.