A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya embercsempészés gyanúja miatt folytat nyomozást egy főleg szír állampolgárok csempészetével gyanúsítható szervezet ellen.

2021. február 23-án bűnügyi akció keretében előállítottak egy 46 éves iraki és egy 44 éves egyiptomi állampolgárt, akik németországi tartózkodási engedély birtokában tartózkodtak hazánk területén.

Mindketten megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2020 őszétől több alkalommal közreműködtek illegális migránsok Nyugat-Európába szállításában. A szállítással főleg németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező honfitársaikat bízták meg, és a sofőrök kizárólag a bűncselekmények elkövetésére érkeztek hazánkba, közöttük az az iraki férfi is, aki jelenleg az ügyben szintén letartóztatásban van.

A migránsok szállítására minden esetben bérelt személygépkocsikat használtak. A gyanúsítottak ideiglenes szálláshelyein a KR NNI munkatársai kutatást tartottak, és több tárgyi bizonyítékot foglaltak le.

A KR NNI nyomozói mindkét férfit előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, majd kezdeményezték letartóztatásukat. Az iraki férfi letartóztatását az illetékes bíróság már el is rendelte.