4948 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

koronavírus korona vírus covid 
covid-19 fertőzés betegség járvány Budapest maszk
Vágólapra másolva!
4948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 424 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.  Meghalt 107, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 14 902 főre emelkedett - derül ki a kormány hivatalos tájékoztatóoldalának legfrissebb adataiból. 
Vágólapra másolva!

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 319 691 fő, az aktív fertőzöttek száma 89 537 fő.

5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 563 601 fő kapott oltást, közülük 244 407 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések, az Operatív Törzs az utazási szabályok szigorításán és az oltási stratégia módosításán dolgozik, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást a rendelkezésre álló vakcinákból.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában, és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz, és növeli a betegek számát. A járvány újra felszálló ágban van, ezért a szakemberek azt kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a honlapon. A védőoltás életet ment.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport az oltási stratégia módosításán dolgozik, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását.

Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

A kormány - tekintettel a járvány újabb felszálló ágára - meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március 15-ig. A kormány álláspontja, hogy ha majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat. Az újraindításról az emberek véleményét is várjuk az online konzultáción.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.

A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az első kínai-vakcinaszállítmány már megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina érkezett, amely 275 ezer ember oltását teszi lehetővé ezekben a napokban.

Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer fő oltására elég szállítmány február elején meg is érkezett, és a regisztrált 60 év felettiek oltására felhasználták a megyei kórházak oltópontjain. Hétfő este pedig újabb 100 ezer ember oltásához elég vakcina érkezett, amelyet az NNK ezúttal is megvizsgál.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak, és természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.

Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 84 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol a járványügyi helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek.

Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

Erre már használták a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákat is, szerdától pedig már a kínai Sinopharm-vakcinával oltanak a háziorvosok.

Negyedik körben, február 11-én megkezdődött, és jelenleg is tart a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre az AstraZeneca-vakcinát használják, amelyet a jelenlegi előírások szerint csak 60 év alatt lehet oltani. A háziorvosok az AstraZeneca oltásakor erős orvosi szabadságot kapnak, hogy mely krónikus beteg páciensük oltását látják sürgetőbbnek kortól függetlenül.

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérik, hogy az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Február első hetén elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása, ezzel párhuzamosan február második hetében megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Az oltandókat a háziorvosuk értesíti, és egyeztet velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina.

Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról. Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontokként számolunk a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.