A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben. A magyar oltóanyag stabilizálja az ellátás biztonságát, és olcsóbb is lesz a beszerzése.

A kormány Nemzeti Oltóanyaggyár, illetve kifejezetten a Covid-elleni vakcina gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoz majd létre Debrecenben – írja a Bors Palkovics László bejelentése alapján. Az innovációs és technológiai miniszter azt is kiemelte, hogy a magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezné, mint bármely importált terméket.

A hazai gyártású vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is öveznéForrás: MTI/Rosta Tibor

– Egészségpolitikai és nemzetbiztonsági szempontból sem halogatható tovább, hogy a magyar emberek biztonságos ellátását hazai fejlesztésből, gyártásból tudjuk garantálni – fogalmazott Palkovics László.

A cél, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatottak

A Bors azt írja, hogy a magyar szabadalom – amelynek gyártása jövő év végén kezdődhet el – leginkább a kínaihoz hasonlít majd, vagyis a kutatók konzervatív technológiával inaktiválják a vírust – ebből már négy liter rendelkezésükre is áll. Az is jó hír a cikk szerint, hogy a hazai ellenszer a változékony kórokozókhoz is gyorsan tud majd alkalmazkodni, vagyis

a gyártással egy hónap alatt lekövetik az új mutációkat.

– Emellett fontos kiemelni, hogy a hazai védőoltás esetében stabilizálódni fog az ellátás biztonsága, másrészt annak beszerzése is olcsóbb lesz a külföldi konkurenciánál – mondta a lapnak Rusvai Miklós. A virológus azt is kiemelte: habár a hazai védőoltás nem fogja meghódítani a világot, nem is ez vele a cél, hanem az, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a külföldi beszállítóknak.

A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forintra rúg majd, mely összegből a koronavírus-oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba fog kerülni.