Galgóczi Ágnes: Cél, hogy minél többen megkapják az első oltást

Várhegyi Anikó reumatológus és fizioterápiás főorvos egy idős férfit olt be a Pfizer-BioNTech vakcinájával a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én.
Vágólapra másolva!
Minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja - mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az oltási stratégia eddig az volt, hogy - az alkalmazási előiratnak megfelelően - minden esetben betartották az első és a második oltás közötti időintervallumot. Mostantól - annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését -

Ismertetése szerint a klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját - fejtette ki a járványügyi osztályvezető.

A Pfizer-vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást.

Az AstraZeneca-vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva, a 12. héten adják be a második vakcinát. A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

Beoltanak egy idős férfit a Pfizer-BioNTech vakcinájával a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Galgóczi Ágnes azt mondta: bíznak abban, hogy már az első oltás beadásával kialakítható lesz olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését.

Így talán tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek.

Már több mint 670 ezer embert oltottak be Magyarországon. Az NNK osztályvezetője úgy tapasztalja, hogy növekszik az oltás iránti bizalom.

Elmondta: eddig három nagyobb, brit, dél-afrikai és brazil mutánstípust azonosítottak. Ezek a fertőzés terjedésében, illetve a vírus tulajdonságaiban hoztak jelentős változást. Ezek közül Magyarországon eddig a brazil mutánst nem azonosították.

Már a dél-afrikai mutánst is kimutatták, míg a brit mutációt már több mint 400 embernél azonosították, és az már közösségben is terjed Magyarországon.

Mivel a brit mutáns gyorsabban terjed, a következő időszakban várhatóan tovább fog emelkedni az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is - közölte.

Kitért arra is, hogy jelenleg az ország legtöbb nagyvárosában stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, Salgótarjánban és Szombathelyen mértek emelkedést. A szennyvízmintákban is kimutatták a brit mutánst - tette hozzá.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina, Szeged, 2021. február 24. Forrás: MTI/Rosta Tibor

A szakember ezzel együtt kiemelte, hogy a többi mutáció behurcolása megakadályozható azzal, ha minimálisra szorítják az utazásokat. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet, és az esetszámoknak megfelelően, szükség esetén további intézkedéseket vezetnek be - tette hozzá.
Galgóczi Ágnes kiemelte:

A kontaktusok számának korlátozásával csökkenthető a járvány terjedése. Emellett azt kérte, aki regisztrált és értesíti az orvos, mindenképpen éljen az oltás lehetőségével. Így lehet megállítani a harmadik hullám felfutását - értékelt.