Orbán Viktor: Manfred Weberéknek a járvány idején az EPP-képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat

Election of EU Commission President POLITICS PARLIAMENT Personal details EU
16 July 2019, France (France), Straßburg: Manfred Weber (CSU), former top candidate of the EPP for the office of EU Commission President, speaks after the application speech from Leyens to the Members of the European Parliament. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Manfred Weberéknek a járvány idején az EPP-képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint nehéz megérteni és elfogadni ezt.
Vágólapra másolva!

Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk - írta Orbán Viktor, a párt elnöke vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének.

A magyar miniszterelnök levelében azt írta:

Orbán Viktor levelét úgy kezdte: az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd, hozzátéve, "mi azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a martensi örökséghez". Kifejtette: Wilfried Martens (az Európai Néppárt volt elnöke) sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait.

Szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, "offenzív bővítési politikájával" bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetője Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A magyar kormányfő megjegyezte:

az elmúlt két évben ígéretek sora hangzott el a pártban arról, hogy a jövővel kapcsolatos elképzeléseikről mély, belső egyeztetést folytathatnak.

Orbán Viktor emlékeztette Manfred Webert: tavaly december 6-án neki írt levelében javasolta, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén alakítsanak ki új típusú együttműködést, hasonlót az EPP-ED modellhez.

- tette hozzá. Ehelyett - mint írta - "a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit". Orbán Viktor szerint az üzenet világos és érthető.

"Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk"

- tudatta. A magyar kormányfő a néppárt frakcióvezetőjének írt levelében a jelenlegi helyzettel kapcsolatban három aggasztó tényt is kiemelt. Elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány több százezer európai ember életét követelte az elmúlt évben. A harmadik hullám éppen most érte el az országokat, "borzasztó emberveszteséget és példa nélküli gazdasági károkat okozva" - írta, kiemelve:

- hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint

nehéz megérteni és elfogadni, hogy Manfred Weberéknek az EPP-képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata most a legsürgetőbb feladat.


Második pontban Orbán Viktor arról írt, hogy értelmezésük szerint a jogállamiság fogalmába nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel. A kormányfő szerint ezeket a módosításokat a Fidesz európai parlamenti képviselőinek megbüntetésére szabták.

- fűzte hozzá.

Harmadik pontban kiemelte: a Fidesz elnökeként kötelessége, hogy biztosítsa választóik teljes képviseletét. Ennélfogva

nem fogadhatja el a Fidesz európai parlamenti képviselői feladatellátásához szükséges jogainak korlátozását. "Ez mélységesen antidemokratikus lenne"

- írta. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra: a Fidesz európai parlamenti képviselőit több mint 1,8 millió magyar ember szavazatával választották meg, ez a leadott szavazatok 52 százaléka. Arányaiban ők alkotják a legerősebb delegációt az EPP képviselőcsoportjában. Úgy fogalmazott:

A Fidesz elnöke levelét azzal zárta: ha az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.