Befejezte az ügyészség a nyomozást az Újpesten megkéselt rendőr ügyében, a rendőrök jogos védelmi helyzetben voltak, a fegyverhasználat jogszerű, szakszerű és arányos volt, a késelő büntethetősége pedig a halála miatt megszűnt - közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hétfőn.

Keresztes Imre a közleményében felidézte, az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt folytatott eljárást.

Rendőrök a Kassai utcai támadás helyszínén 2020. december 24-énFotó: Koncz Márton - Origo

Tavaly december 24-én reggel 6 óra körül az egyszerre több bódító szer hatása alatt álló 35 éves férfi - ismeretlen okból - megjelent az újpesti társasház lépcsőházában, ahol több emeleten is artikulálatlanul hangoskodott, és a lépcsőkorlátot, valamint a bejárati ajtókat ütötte és nagy erővel rugdosta. A kihívott járőrök a zavartan viselkedő, náluk megközelítőleg 20 centiméterrel magasabb, 25-30 kilogrammal nehezebb férfit - mivel felszólításaiknak nem tett eleget - meg akarták bilincselni, de az váratlanul rájuk támadt. 

A férfi ellökte a rendőröket, és a kezében lévő, 15 centiméter pengehosszúságú, bajonettszerű késsel többször megszúrta a térdelő helyzetben lévő rendőr fejét, vállát, hasát és mellkasát azért, hogy megölje. 

A rendőr társa elővette a szolgálati maroklőfegyverét, és több lövést adott le először a támadó végtagjaira, majd a testére.

Helyszínelők a Kassai utcai támadás helyszínén 2020. december 24-énFotó: Koncz Márton - Origo

Az újpesti késelő a hátráló rendőrnő felé indult azért, hogy végezzen vele. A falnak lökte, nyakon akarta szúrni. A rendőrnő összesen 11 lövést adott le - 9-cel is találta férfit. Ezek közül csak az utolsó kettő, a mellkasa irányába leadottak hárították el a támadást.

A parancsnoki kivizsgálás szerint 

a támadóval szemben alkalmazott testi kényszer és a fegyverhasználat jogszerű, szakszerű és arányos volt. 

Keresztes Imre hozzátette: 

a nyomozás azt is megállapította, hogy a rendőrök végig, az első támadást követő intézkedés során jogos védelmi helyzetben voltak, a saját, illetve a társuk életét mentették, erre tekintettel felelősségük az ügyben kizárható. 

A főügyész megjegyezte, ha az elkövető életben marad, büntetőjogi felelősség terhelte volna amiatt, hogy a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőröket meg akarta ölni, büntethetősége megszűnt a halálával.