8 érdekes tény Gyurcsány Ferenc bűnöző ügyvédjéről

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Kedden Kecskeméten megkezdődik Czeglédy Csaba büntetőpere, ismét vádlottként léphet a bíróság elé. A tét ezúttal minden eddiginél nagyobb számára, hiszen akár tíz év börtönt is kaphat. Gyurcsány Ferenc ügyvédje sok titkot tudhat: ha kinyitná a száját, azzal könnyen lerombolhatná a teljes baloldalt. Az egész ügy legfontosabb kérdése éppen ezért az, hogy a céges pénzszivattyún keresztül eltüntetett milliárdokat pártfinanszírozásra használták-e? Sokan sokféleképpen foglalkoztak a perrel, azonban vannak az ügynek olyan részletei, amelyek kevésbé ismertek a nyilvánosság számára. Ezekből mutatunk be nyolcat a ma kezdődő tárgyalás előtt.
Vágólapra másolva!

Kedden veszi kezdetét az utóbbi évek talán legnagyobb politikai vonatkozású büntetőügye: Czeglédy Csaba pere. Nem kevesebb mint 6,215 milliárd forintról van szó - az ügyészség szerint ugyanis Gyurcsány Ferenc jogerősen egyszer már elítélt ügyvédje ennyi pénzzel károsította meg az államot az általa mozgatott Human Operator Zrt. körül csoportosuló céges polippal.

Kifizetetlen diákok, nyugdíjasok, fiktív iskolaszövetkezetek, illegális milliárdok - ez az ügy hagyatéka. Czeglédy Csaba tehát újra vádlottként néz szembe a bírósággal, nem először élete során. A tét azonban ezúttal minden eddiginél nagyobb:

tíz év börtön, 550 milliós vagyonelkobzás és komoly bírság várhat a parlamenti mandátumra, és az ezzel járó mentelmi jogra vágyó politikusra.

Portrénkban végigvettük, Czeglédy miképp sodródott a bűnözés világába, milyen bűncselekményeket követhetett el, és az elsíbolt pénzek hova vándorolhattak. Most pedig a gigaper apropóján olyan tényeket mutatunk be, amelyeket - vagy egyes részleteit - talán kevesebben ismerik.

1. Már 26 évesen összetűzésbe keveredett a törvénnyel

Czeglédy Csaba tizenéves kora óta utazott diákmunkában, amivel még nem lenne baj. Azzal már annál inkább, hogy már nagyon fiatalon, mindössze 26 évesen bíróság elé került, miután már húszas évei elején megkezdte törvénysértő pénzügyi műveleteit.

2002-ben a szombathelyi bíróság két évre felfüggesztett 8 havi börtönre, illetve 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte el adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. Szép kis lista, főleg ennyi idősen: a vádirat szerint

hamis számlák segítségével nem fizetett be több mint 8 millió forintnyi áfát és társasági adót.

A végsőkig kitartanak egymás mellett Forrás: Facebook

Egész pontosan a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Rébusz Iskolaszövetkezet vezetőjeként olyan számlákat szerepeltetett a nonprofit cég könyvelésében 1998-1999 körül, ami mögött nem volt valós gazdasági teljesítés. Ennek alapján pedig az iskolaszövetkezet jogosulatlanul vont le 4 millió 834 ezer forintnyi áfát, és csökkentette társasági adóját 3 millió 486 ezer forinttal. Gyurcsány Ferenc ügyvédje ekkor már nyakig benne volt a politika világában: az MSZP szombathelyi önkormányzati képviselőjeként építgette a karrierjét.

2. Törvénytelenül szerezhette a szakvizsgáját

A magát a céges ügyeskedés, a diákmunka és a tárgyalótermek világában is kipróbáló Czeglédy az elmúlt években tudatosan építgette jogi-szakmai imidzsét, leginkább a bukott miniszterelnök oldalán, azonban hamar kínos dolgok derültek ki.

2013-ban ugyanis felmerült vele szemben a vád, miszerint törvénytelenül szerezhette jogi szakvizsgáját. Sajtóértesülések szerint éppen abban az időszakban töltötte hároméves joggyakorlati idejét, amikor főállásban Szombathely alpolgármestere volt. Mint ismert, csak jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati időt lehet beszámítani a szakvizsga előfeltételeként. Mivel az alpolgármesteri tisztség nem ilyen, ezért kérdőjelek merültek fel a politikus képzettségével kapcsolatban.

A helyi Fidesz büntetőfeljelentést tett, ugyanakkor Czeglédy cáfolta a híreket, azzal védekezve, hogy a városvezetői munkaköre mellett jogi előadóként is dolgozott.

Itt éppen ügyvédi ruhában Forrás: Facebook

3. Kétszer már eljátszotta a mentelmi jogi trükköt

Ahogy korábban említettük, Gyurcsány Ferenc bűnöző ügyvédje parlamenti képviselőjelölt szeretne lenni, mégpedig feltehetően azért, hogy mentelmi jogot kapjon, megnehezítve az ellene folyó büntetőtárgyalást. A Demokratikus Koalíció mindent megtesz ennek érdekében: a neve szerepel pártja nyolcvanfős előválasztási listáján, a szombathelyi körzetet szánták neki.

Nem ez volt az első eset, hogy a bukott kormányfő és stábja megpróbálta kimenekíteni őt az igazságszolgáltatás kezei közül: 2019-ben a baloldali párt uniós képviselőjelöltje volt, mentelmi joga szintén az eljárás jelentős elhúzódását eredményezte.

Az eggyel korábbi, hasonló eset is emlékezetes. Czeglédyt 2017 júniusában a Human Operator Zrt. ügyében előzetes letartóztatásba helyezték, aminek a határidejét a bíróság 2018. március 15-éig hosszabbította meg. Czeglédy azonban megpróbálta kijátszani a törvényt: eldöntötte, hogy képviselőjelölt lesz, hiszen a jogerősen nyilvántartásba vett jelölteteket a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Ilyen esetekben a Nemzeti Választási Bizottság határoz mentelmi jog felfüggesztéséről.

Miután a börtönviselt ügyvéd támogatói összegyűjtötték a szükséges számú ajánlóívet, a helyi választási bizottság nyilvántartásba is vette képviselőjelöltként. Az ügy a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kötött ki, a testület pedig felfüggesztette Czeglédy mentelmi jogát.

A Nemzeti Választási Bizottság felfüggesztette Czeglédy Csaba mentelmi jogát Forrás: Pesti Srácok

4. "Kifizethette az MSZP 2014-es kampányát"

A Czeglédy-per egyik legfontosabb kérdése, hogy mire költötték azokat a milliárdokat, amiket a Human Operator Zrt. körül csoportosuló céghálóból húztak ki. A sajtóban több alkalommal is szóba került, hogy a súlyos pénzek pártpolitikai célokra, másképp fogalmazva pártfinanszírozásra mentek.

Nem sokkal a legutóbbi parlamenti választás előtt Budai Gyula, fideszes parlamenti képviselő konkrét állításokat fogalmazott meg a kérdés kapcsán a Figyelőnek adott interjújában. Budai nem kevesebbet állított, minthogy Czeglédy finanszírozta az MSZP 2014-es kampányát, az erre szánt pénzt pedig Kunhalmi Ágnes, az MSZP akkori fővárosi elnöke, jelenlegi társvezető vette át.

"Ez az ember tehát nem egy ma született bárány, hanem egy bűnismétlő bűnöző" - kommentálta mindezt Budai, aki szerint az MSZP és a DK azért ragaszkodott két kézzel a jogászhoz, hogy ne tálaljon ki a sötét ügyekről.

Sokat mondó, hogy Czeglédy jogerősen elvesztette az általa indított személyiségi jogi pert.

5. Bocsánatot kért vádlott-társaitól, mert bajt hozott a fejükre

A bűnözés világába korán belecsöppenő Czeglédy nem igazán szokott meginogni. Az elmúlt években azonban volt egy olyan pillanat, amikor Gyurcsány Ferenc ügyvédje szokatlanul "őszintének" mutatkozott.

Mint ismert, hivatalosan 2019 decemberében állt először a bíróság elé a Human Operatort érintő ügyében: az előkészítő ülésen teljesen váratlanul bocsánatot kért kollégáitól, amiért vádlottak lettek miatta. Mondani sem kell, hogy a kitárulkozás több mint furcsa volt az amúgy gátlástalanságáról ismert ügyvéd-politikustól.

6. Félig elismerte, hogy adócsaló

"Inkább vagyok adócsaló, mint pesti srácokos kretén" - ezekkel a szavakkal illette Szarvas Szilvesztert, az oknyomozó portál hírigazgatóját, és persze magát, amikor a riporter arról faggatta, hogy Gyurcsány Ferenc tovább szalámizza-e az MSZP-t. Az Informátor szerint ezzel Gyurcsány Ferenc ügyvédje lényegében elismerte, hogy adócsaló. "Sakk-matt" - fogalmaztak az HírTV tavaly márciusi műsorában.

Czeglédy dühkitörése és "vallomása" 13:04-től látható:

7. Felfüggesztették kamarai tagságát

Nem kis pofon volt a gondos karrierépítgetésbe kezdett Czeglédynek, hogy tavaly decemberben a Vas Megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette ügyvédi kamarai tagságát.

A testület etikai bizottságánál Budai Gyula már 2018 márciusában kezdeményezte a lépést, miután a DK-s politikust köztörvényes bűncselekményekkel vádolták meg. Érvelése szerint abszurd, hogy Czeglédy ügyvédi munkát láthat el, valamint hogy önkormányzatokat képvisel és költségvetési iratanyagokhoz fér hozzá, miközben költségvetési csalás ellene a vád.

Az ingerlékeny Czeglédy közösségi oldalán kelt ki magából: nekiesett az országos kamarai elnöknek, Bánáti Jánosnak. A tényen azonban mindez semmit sem változtat: kamarai tagsága jelenleg is fel van függesztve.

8. A baloldali önkormányzatok kitömik az irodáját

Mindez cseppet sem zavarja a baloldali önkormányzatokat, amelyek milliós megbízásokkal látják el az ügyvédi irodáját.

Korábban kiszámoltuk, hogy az elmúlt tizenöt hónapban két DK-s kerület, Erzsébetváros és Újbuda közel 130 millió forint értékben szerződött Gyurcsány Ferenc ügyvédjének irodájával.

Czeglédyék sorozatos közpénzből való megbízása nemcsak azért problémás, mert a főváros, a baloldali kerületek folyamatosan pénzhiányra panaszkodnak, és mert a budapesti baloldal csúcsra járatta a haverok közpénzből való megtámogatását. A szombathelyi DK-s politikus ugyanis egy jogerősen elítélt, jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló bűnöző, akinek még a kamarai tagságát is felfüggesztették. Arról nem is beszélve, hogy megbízásainak egy részét nem túl elegáns módon a veszélyhelyzet alatt kapta.

Egyébként Budai Gyula a parlament keddi ülésén már arról beszélt, hogy a Gyurcsány Ferenc által felügyelt kerületek 150 millió forintos nagyságrendben kötöttek megbízási szerződéseket.