Soros György amerikai tőzsdespekuláns hallgatásba burkolózott, nem kommentálta a V4NA nemzetközi hírügynökség érdeklődésére a magyarországi blogja főszerkesztője, Uj Péter antiszemita, kirekesztő e-mailjeit. Soros korábban azt mondta, hogy „nem tagadom a zsidóktól a nemzeti léthez való jogukat - de nem akarok részese lenni". 

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Soros György amerikai milliárdos érdekeltségi körébe tartozó baloldali propagandablog (444.hu) főszerkesztője korábban antiszemita, kirekesztő jellegű e-maileket küldött munkatársainak.

Soros GyörgyForrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Uj Péter még az Index.hu vezetőjeként egyik leveléta „b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek" tárggyal küldte ki, míg egy másikban durván antiszemita szöveget idézgetett. Ebben olyanok szerepeltek, mint „se**enbüntet fityma rabbi!".Mivel a 444.hu egyik befektetője a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) támogatását élvező Media Development and Investment Fund (MDIF), a V4NA levélben fordult az érintettekhez Uj Péter  antiszemita botránya miatt.

A nemzetközi hírügynökség azt kérdezte:

  • Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  • Elhatárolódnak-e Uj Péter kijelentéseitől?
  • Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  • Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?
Uj PéterForrás: Wikimedia Commons/Mdavid89

Soros, az OSF és az MDIF is a hallgatás stratégiáját választotta.

Ebből arra lehet következtetni, hogy Soros Györgyöt csak akkor érdekli az antiszemitizmus, ha az az ő ügyeit viszi előre.

Soros gyerekként zsidók vagyonelkobzásában vett részt

Erről az amerikai CBS-nek adott 1998-as interjújában is kérdezték:
- Úgy tűnik nekem, mintha ez egy olyan élmény lenne, ami után sokan hosszú-hosszú évekig pszichiáterre szorulnának. Nehéz volt ez önnek?
Nem, egyáltalán nem. Egyáltalán nem. Talán gyerekként az ember nem látja az összefüggést, de ez nem okozott nekem semmi, de semmi problémát".- Semmi bűntudatot nem érzett?
Nem".Jair Netanjahu, konzervatív kommentátor, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia 2019-ben arról beszélt, hogy Soros György belülről rombolja Izraelt, szervezetei „éjjel-nappal és korlátlan költségvetéssel" dolgoznak azért, hogy megfosszák az országot zsidó identitásától.Még 1995-ben a New Yorker című lap újságírója beszélgetett Sorossal. Ebben az interjúban a spekuláns azt mondta: nem tagadom a zsidóktól a nemzeti léthez való jogukat - de nem akarok részese lenni".A Demokrata Párthoz kötődő Washington Postban pedig azt írta 2011-ben, hogy az arab tavaszból Izrael sokat nyerhet, és azt is leírta, hogy Izrael a fő ellenlábasa a forradalmaknak.

Soros több antiszemita szervezetet finanszíroz

2016-ben az amerikai-zsidó Tablet nevű portál arról számolt be, hogy a Soros-alapítvány 2012 és 2014 között 405 ezer dollárt adott a palesztin Wattan News médiaorgánumnak. A Wattan több antiszemita tartalmat is közzétett, akadt olyan is, amelyben a holokausztot tagadták. Ezeket az írásokat aztán törölték. Az OSF közleményben fejezte ki csalódottságát a Wattanban, és beismerték, hogy támogatnak izraeli és palesztin civil szervezeteket. A Wattan TV egyébként2017-ben még kapott 400 ezer dollárt az OSF-től.

2018-ban Izrael közzétett egy listát, amelyen 20 olyan szervezet szerepel, amelyek munkatársai nem léphetnek be az országba. Ezen a listán több Soros támogatását élvező szervezet is volt.A Jewish Voice for Peace például 2019-ben 200 ezer dollárt kapott, míg a War on Want nevű szervezet pedig 108 ezret.