280 ezer Szputnyik V vakcina indult el Budapestre hétfő hajnalban, és már több mint 10 millió Pfizer-vakcinát kötött le Magyarország – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Már az első adag oltás beadása jelentős védettséget jelent, ezért Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy fogadják el a felkínált vakcinát.

Március 15-én 24 óráig meghosszabbították a határellenőrzést Magyarországon - közölte Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. 128 közúti, vasúti és vízi határátkelő van, közúton 10 helyen biztosítják a belépést. Jelenleg Röszkén a belépésnél, Záhonynál a kilépésnél van nagyobb, mintegy 2 órás várakozás, máshol minden rendben.

A határellenőrzés visszaállítása óta, szeptembertől nemzetközi tranzitálási célból összesen 627 438 teherfogalomba résztvevő kocsi áthaladását biztosították. Ez idő alatt továbbá 478 027 tehergépjármű magyarországi belépését biztosították. Nemzetközi tranzitálási célból 146 544 tehergépjármű beléptetését biztosították csak Hegyeshalomnál. Szintén ott magyarországi úticéllal 98 906 tehergépjármű belépését biztosították.

Március 15-ig a többi védelmi intézkedést is meghosszabbították. 

Üzleti célú kiutazás utáni hazatérést követően is karanténkötelezettség lép életbe.  Kivétel: EU-s, tagjelölt országok, vagy Nagy-Britannia, és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamai, tehát Norvégia, Izland, Svájc és Lichtenstein.

Egy férfit beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 28-ánForrás: MTI/Mohai Balázs

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egyre több a csaló, sokan koronavírus elleni csodaszerekkel kereskednek. Sőt, olyan is előfordult, hogy csalók az oltásra regisztrációval éltek vissza. Nincs személyes oltásregisztrációs megkeresés, aki így jár el, az csal - hangzott el a tájékoztatón. Megjelent a védőoltásokkal való illegális kereskedelem is.

618 személlyel szemben intézkedtek maszkviselési szabályok be nem tartása miatt a hétvégén. 

A 618 főből 514 fővel szemben azért intézkedtek, mert a 10 ezer főnél nagyobb településeken a maszkviselést figyelmenkívül hagyták. Tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban 21 személlyel szemben intézkedtek.

Vendéglátó egységekben a bent tartózkodás miatt 21 személy ellen intézkedtek a hétvégén. Zuglóban 8 fő ellen indult eljárás, mert egy söröző előtt ittak. Közigazgatási hatósági eljárásban pedig a söröző tulaját vizsgálják. A budapesti Jókai téren 9 személy ellen intézkedtek, akik alkoholt fogyasztottak. Összesen már 44 ezer személlyel szemben intézkedtek szeptember 1. óta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 2,6 millióan haltak meg koronavírussal összefüggésben világszinten.

Számos európai ország az egészségügyi kapacitás határára érkezett, más államoktól kérnek segítséget. "Soha ilyen komolyan nem kellett venni a járványt, mint most" - mondta. Intenzív, erőteljes emelkedés tapasztalható Magyarországon is - tette hozzá.

A hétvégén 652 fővel nőtt a kórházakban ápoltak száma, egyre több a súlyos eset. 5679 főt ápolnak összesen kórházakban. Péntek óta 86-tal nőtt a lélegeztetőgépen lévők száma, 537-en vannak lélegeztetőgépen összesen - közölte az aktuális adatokat az országos tisztifőorvos. Félő, hogy mindez megterheli az egészségügyi ellátórendszert.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elmúlt héten intenzíven nőtt a védőoltások beadásának a száma.  Magyarországon 5 fajta oltóanyag áll rendelkezésre. Hajnalban 280 ezer Szputnyik V indult el Budapest felé, 100 ezer ebből a második komponens. Tovább 180 ezer az első adag. Az eddigi lekötött 6,5 millió Pfizer-vakcina helyett már 10 870 000 oltóanyagot kötöttünk le, ezzel is növelve a Pfizer-vakcina mennyiségét. - mondta az országos tisztifőorvos. "Minél nagyobb mennyiségben, minél több oltóanyagot kell eloltani" - tette hozzá. Külön köszönetet mondott az oltásban részt vevő orvosoknak. 685 247-en kapták meg az első adagot, és 251 691 fő kapta meg a második adagot.

Müller Cecília azt mondta, aki számára szimpatikus vakcinára vár, az heteket, hónapokat várhat. Ezért inkább arra kér mindenkit, hogy fogadják el a felkínált vakcinákat.

Málta és Dánia után lakosságarányosan mi vagyunk az EU-ban a legátoltottabbak, 6,94%-kal. Módosítottak az oltási stratégián a WHO ajánlásainak megfelelően, hiszen újabb ismeretek vannak a vakcinákkal kapcsolatban. Az a lényeg, hogy az első adagját most mindenki megkapja, mert az már jelentős védettséget jelent. Lehet, hogy az első adag nem véd meg a fertőzéstől, de az elhalálozástól és a súlyos lefolyástól igen.

A Pfizer-vakcinák 42 napig történő kitolását tartja elfogadhatónak a WHO, Magyarország úgy döntött, hogy a második adagot a 35. napra fogja eltolni. Az AstraZeneca esetében a második adagot pedig 12 héttel fogják eltolni. Kutatások igazolják, hogy nagyobb lesz így a hatékonyság. 

A Janssen-vakcinát engedélyezte az amerikai gyógyszerhatóság.  Az engedélyezési folyamat Európában folyamatban van, március közepére hagyhatja jóvá azt az Európai Gyógyszerügynökség. Vektor alapú vakcináról van szó, a Szputnyikhoz és az AstraZenecához hasonló - mondta Müller Cecília.

Békéscsabán, Budapesten, Pécsett és Szekszárdon jelentős mértékű a szennyvízben az örökítőanyag emelkedése, így az elkövetkező napokban növekvő fertőzési adatokra lehet számítani.

Müller Cecília elmondta, nincs olyan, hogy valaki nem kapja meg a második vakcinát! Az első adag beoltása esetén 50% feletti a védettség valamennyi vakcina esetében, ez megvéd a haláltól és a súlyos fertőzéstől.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy folyamatosan figyelik a járvány számait, amelyek alapján nem lehet kizárni, hogy további intézkedéseket kelljen hozni.

Az új oltási protokoll mától érvényes, és kivételt az képez, aki már megkapta az első adagot, rájuk a régi protokoll fog vonatkozni, tehát megkapja a korábban megadott időpontban a második adagot.

Korábban írtuk:

4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Ezzel 432 925 főre nőtt Magyarországon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, DE AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA IS 94 911 FŐRE EMELKEDETT. 5679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen. 

EDDIG 685 247 FŐ KAPOTT OLTÁST, KÖZÜLÜK 251 691 FŐ MÁR A MÁSODIK OLTÁSÁT IS MEGKAPTA.